Pakkefirmaet Swipbox vil vokse i Europa og Nordamerika: »Vi kommer ikke til at give underskud igen«
Det danske selskab er ejet af Vækstfonden og en af arvingerne til Danfoss. I årevis har selskabet tabt millioner.
Det er slut med underskud hos det danske selskab Swipbox, der står bag de blå pakkebokse, som er skudt op i hele landet.
Det forsikrer selskabets adm. direktør, Jens Rom.
Meldingen kommer efter stribevis af millionunderskud hos det danske pakkefirma, der er ejet af Danfoss-arvingen Peter Mads Clausen og Vækstfonden. Selskabet kunne for første gang præsentere en positiv bundlinje i 2021, og den vej er selskabet fortsat af.
Et nyt regnskab afslører, at Swipbox for andet år i træk giver overskud. I 2022 har selskabet bag de kendte pakkebokse sat rekord på top- og bundlinje.
Swipbox omsatte ifølge direktøren for 383 mio. kr. sidste år. Det er knap 60 pct. mere end i 2021.
Overskuddet lyder på knap 80 mio. kr., mens driftsresultatet rammer 55 mio. kr.
»Vi har investeret rigtig mange penge i udvikling af vores infinity-boks. De er ved at blive udrullet i hele verden, og det er dem, der står for fremgangen,« siger Jens Rom.
Boksene skiller sig ud fra traditionelle pakkebokse, som typisk er sat op i supermarkeder og betjenes via en skærm, fordi de er batteridrevet og kører over bluetooth. Det betyder, at forbruger og leverandører selv kan betjene boksene uafhængigt af åbningstider og personale. Samtidig er der ingen ledninger, så boksene kan sættes op overalt.
»Vi har alle ip-rettighederne til vores bokse. Det betyder, at vi ikke længere skal investere massive beløb i nye markeder eller forretningsområder. Vi kommer selvfølgelig til at investere tid og kræfter i udvikling, men det slut med at tilføre penge, vi ikke har tjent. Det betyder også, at vi ikke kommer til at give underskud igen,« siger Jens Rom.
Inden for kommende år forventer Swipbox at have 100.000 pakkebokse på markedet. Præcis hvornår milepælen er i hus, vil Jens Rom ikke kommentere.
På nuværende tidspunkt har selskabet 30.000 infinity-bokse i 10 markeder, og planen er at udvide med 20.000-30.000 pakkebokse årligt.
»Vi er ret godt dækket ind i Norden, så næste skridt er Europa. Vi har planer om at komme til lande som Italien, Spanien, Frankrig, og England. Det er her, at vi skal vokse fremover,« siger Jens Rom.
Han fortæller også, at Swipbox satser stort på Nordamerika. Et marked, som ifølge direktøren kan være med til at sikre stabile overskud fremover.
Som noget nyt vil Swipbox også bruge kunstig intelligens til at finde de bedste placeringer til selskabets bokse.
Ifølge direktøren skal det være med til at sikre, at kunderne kan hente pakker de steder, det giver bedst mening. Derudover vil Swipbox i løbet af året også implementere et særligt emballagesystem, som genanvender indpakningen af de mange varer, der hver dag bliver leveret via selskabets pakkebokse.
»Konkret er der tale om en hårdfør kasse, som leverandørerne kan pakke varerne i. Den har et intelligent label på sig, som kan bruges i vores pakkebokse, og når forbrugerne henter den, bliver kassen stående. Det sparer en masse pap og plastic og gør det nemmere at returnere, fordi forbrugerne kan sende tilbage i de kasser, som står i vores pakkebokse,« siger Jens Rom.
Han understreger, at løsningen også vil være et forretningsområde for Swipbox fremover. Indenfor de kommende år kan det ifølge direktøren være ligesom indbringende som selskabets infinity-bokse.
Tidligere har bl.a. Børsen skrevet om, at Danfoss-arvingen Peter Mads Clausen og Vækstfonden, der hver ejer 46 pct. af Swipbox, var på vej ud. Salget skulle ifølge mediet indbringe over 1 mia. kr.
Jens Rom afviser dog, at det trods rekordregnskabet er aktuelt i øjeblikket.
»Det er naturligt, at der sker et skift i ejerkredsen på et tidspunkt. Derfor har vi også hyret investeringsbanken Carnegie til at rådgive os i processen. Hver eneste uge får jeg en mail fra nogen, der gerne vil låne os penge eller købe en del af aktierne, men der er ikke noget nyt,« siger han.
Swipbox blev stiftet i 2012 og har i udviklingsfasen tabt mere end 100 mio. kr.