Erhverv

Panik på råvarebørserne: Kornpriserne styrtdykker

Panikken har for alvor fået fat i sælgerne på råvarebørserne, hvor prisen på hvede, raps og andre landbrugsvarer nu falder hastigt. Priserne drives nedad af vigende efterspørgsel, store lagre, lovende høstudsigter og forlængelsen af eksportaftalen mellem Rusland og Ukraine.

Prisen på korn falder lodret på råvarebørserne, hvor isen er smeltet i maven på sælgerne, som nu smider varerne fra sig.

Bølgen af prisfald, som nu ruller på tredje dag, blev udløst, da Ukraine og Rusland i weekenden forlængede aftalen, som sikrer eksporten af landbrugsråvarer ud af Sortehavet.

»Sælgerne kaster nu håndklædet i ringen i erkendelse af, at de ikke længere kan se, hvad der skal redde dem. Det vi ser nu, er den sidste del af forløbet, hvor folk agerer i panik,« vurderer markedsanalytiker Palle Jakobsen, Agrocom.

Han har længe forudset, at denne situation ville opstå. Lagrene i Europa – og især i Nordeuropa – bugner af korn, fordi høsten i 2022 var virkelig stor. Tilmed er der importeret store mængder af billig hvede og majs fra blandt andet Ukraine. Samtidig har efterspørgslen været mindre end normalt, fordi produktion af grise er faldet voldsomt i en række lande i Nordeuropa.

Bundlinjen af dette er en masse fyldte siloer og et kornoverskud, som skal sælges inden den kommende høst.

»Og den tegner foreløbig til at blive virkelig god. Kornet står fantastisk over det meste af kloden og får passende mængder af regn. Tilmed er eksportaftalen nu forlænget, så der vil fortsætte med at komme varer ud af Sortehavet til verdensmarkedet. Sælgerne har hidtil holdt på varerne og ventet og ventet i fast overbevisning om, at der ville ske et eller andet, som sendte priserne opad. Nu opgiver de håbet, tager tabene og sender priserne nedad,« forklarer Palle Jakobsen.

Siden mandag er prisen på et ton hvede faldet 20 euro (150 kr.) på råvarebørsen i Paris. Prisen toppede i maj 2022 på 425 euro, faldt i sommermånederne til 320 euro, hvorfra prisen i efteråret korrigerede noget op. Den seneste tid er priserne brudt gennem flere støtteniveauer i nedadgående retning og er alene i dag faldet 7 euro og nået helt ned på 247 euro. Dermed er hvedeprisen faldet 42 pct. til det laveste niveau siden september 2021.

Prisen på et ton hvede til levering i maj. Kilde: Barchart.com

Prisen på andre landbrugsafgrøder falder også. Det er gået særlig hårdt ud over prisen på rapsfrø, som nåede op i svimlende højder i foråret 2022, men siden er faldet 60 pct. Alene i denne uge er prisen faldet 9 pct.

Priserne vil fortsætte med at falde, indtil de møder køberne. Det vil helt konkret blandt andet sige en række af verdens store importnationer, som er fattige lande, der har været afskåret fra verdensmarkedet, da priserne toppede.

Det har også presset efterspørgslen, at forbrugerne i selv de velstående, vestlige lande har spændt livremmen ind for at imødegå den høje inflation.

Samtidig står titusinder af svinestalde i Europa nu tomme, fordi kornpriserne har været så høje, at landmændene ikke har haft råd til at købe foder. Dermed er en betydelig del af efterspørgslen nu og her forsvundet og vil næppe vende tilbage i fuldt omfang.

De store prisfald på landbrugsafgrøder vil med en vis forsinkelse reducere omkostningerne i fødevareindustrien og i sidste ende også påvirke fødevarepriserne. De påvirkes dog også af en række andre faktorer – herunder udgifter til energi, fragt og lønninger.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.