Erhverv

Energidirektør skoser kolleger i bonussag: »Jeg ville aldrig give tilladelse«

Tidligere bestyrelsesmedlem i Energi Danmark Lars Bonderup Bjørn siger, at han ville have reageret øjeblikkeligt, hvis han havde hørt om bonusser uden loft.

Artiklens øverste billede
Ewii-topchef Lars Bonderup Bjørn sad i bestyrelsen i Energi Danmark frem til november 2021. Foto: Joachim Ladefoged

Adm. direktør i energikoncernen Ewii i Kolding, Lars Bonderup Bjørn, sender en slet skjult kritik af sine branchekolleger fra Andel, NRGi og Norlys for deres rolle i sagen om millionbonusser i Energi Danmark. 

Direktøren kritiserer Norlys for dårlig forretningsetik, og havde han fået den viden, som direktørerne i Andel og NRGi havde fået i maj 2022 om bonusserne i Energi Danmark, havde han reageret »øjeblikkeligt«. 

Historien kort: 

I august 2021 indgik den daværende CEO i Energi Danmark, Jørgen Holm Westergaard, en bonusaftale uden loft med nøglemedarbejdere. 

I 2022 stak bonusserne af, da energipriserne steg til himmels bl.a. på grund af krigen i Ukraine. Mens mange danskere havde svært ved at betale deres regninger, voksede bonusserne til medarbejderne i Energi Danmark til 250 og 300 mio. kr. i de mest ekstreme tilfælde. 

Nu vil Energi Danmark ikke udbetale bonusserne, og sagen risikerer at ende i retten. 

Ewii, Norlys og Sydfyns Energiforsyning var medejere af Energi Danmark frem til november 2021, og Lars Bonderup Bjørn sad således i bestyrelsen, da bonusaftalen blev indgået. 

Han bekræfter det, som direktørerne i Andel og NRGi, Jesper Hjulmand og Jacob Vittrup, der er henholdsvis formand og næstformand i Energi Danmark, har sagt:

Aftalerne blev indgået bag om ryggen på bestyrelsen, og var Lars Bonderup Bjørn blevet bekendt med dem? 

»Så ville jeg have sagt, at det var fuldstændigt uacceptabelt. Man påfører et selskab en ret vild risiko ved at lade medarbejdere få bonusaftaler uden loft, for det vil motivere medarbejderne til at tage større risici end normalt. Det vil være nemt at sige nej til,« siger Lars Bonderup Bjørn. 

NRGi og Andel har oplyst, at aftalerne tilsyneladende blev indgået, fordi Norlys var i gang med at etablere sit eget tradingselskab, Norlys Energy Trading, og forsøgte at rekruttere medarbejdere i Energi Danmark - som Norlys altså dengang var medejer af. 

Lars Bonderup Bjørn fortæller, at han hørte om Norlys’ forsøg på at rekruttere medarbejdere, og at Jørgen Holm Westergaard var voldsomt frustreret over det. 

»Han skældte ud over det,« siger Lars Bjørn Bonderup, som ikke brød sig om situationen: 

»Det er normalt ikke god forretningsetik at gøre. Hvis man som medejer af en virksomhed har behov for at rekruttere medarbejdere i den virksomhed, så vil man jo normalt rette henvendelse til ledelsen og få en fornuftig snak om det. Men man skyder ikke normalt på sig på selv på den måde,« siger Lars Bonderup Bjørn. 

Norlys har ingen kommentarer. 

Kort efter solgte Norlys, Ewii, SEF Energi og Fonden Langelands Elforsyning deres aktier i Energi Danmark til Andel og NRGi, som dermed var de to eneste tilbageværende aktionærer. 

Andels direktør, Jesper Hjulmand, forklarede fredag i et interview med Berlingske, at bestyrelsen første gang hørte om øgede hensættelser til bonusser og bonusaftaler uden loft i maj 2022. 

Tallene var dog så små, at bestyrelsen ikke foretog sig yderligere. 

»Når jeg i dag kan se, hvad alt det her har udviklet sig til og ser tilbage på snakken om hensættelser til bonus på mødet i maj 2022, ville jeg da have ønsket, at jeg havde bedt om at se aftalerne bag de øgede hensættelser. Selvfølgelig ville jeg gerne have spurgt om det i dag,« sagde Jesper Hjulmand. 

Forespurgt hvad Lars Bonderup Bjørn tænker om dette, svarer han: 

»Det skal den siddende bestyrelse nok svare på, men jeg kan ikke se mig i en situation, hvor jeg ikke reagerer øjeblikkeligt på sådan en oplysning, for det er at tilskynde en adfærd hos medarbejderne, hvor de potentielt kan gamble med selskabet,« siger han. 

»Jeg ville aldrig give tilladelse til at sætte sådan nogle bonusaftaler i verden.«

Er det ikke også meget nemt at sidde og sige i dag, hvor vi ved, hvordan bonusserne udviklede sig?

»Jo, det er det. Men jeg kan med sindsro sige, at i de mange år jeg har haft bestyrelsesarbejde, har jeg været i en tilsvarende situation flere gange, og jeg har aldrig haft grund til at tøve.«

Det er slet ikke uvant for Lars Bonderup Bjørn at lægge sig ud med sine kolleger i branchen. Han blev sat ind i Ewii i 2017 som afløser for Knud Steen Larsen, der blev fyret efter uro om hans ledelsesstil. 

Under energikrisen langede Bonderup Bjørn f.eks. ud efter branchekollegernes á conto-regninger, og senest har Ewii indrykket annoncer i flere aviser med teksten »Nej tak til urimelige bonusser«. 

NRGi-direktør Jacob Vittrup udtaler i en skriftlig kommentar, at han ikke kan forholde sig til, hvordan Lars Bonderup Bjørn ville have håndteret hypotetisk situation. 

»Faktum er, at den tidligere adm. direktør i Energi Danmark ikke havde bemyndigelse til at indgå en aktiekøbsaftale uden loft med medarbejderne. Det havde han hverken før eller efter oktober 2021, hvor aktieoverdragelsen fra de tidligere ejere fandt sted. En direktør kan naturligvis ikke aftale at sælge dele af ejernes ejendom, uden at aftalen har været forevist og godkendt af ejerne,« hedder det. 

Andels presseafdeling oplyser, at man ikke føler sig ramt af udtalelserne fra Ewii-direktøren og henviser til, at der blev reageret, da bestyrelsen i efteråret 2022 fik indsigt i den konkrete aftale. 

Det førte ifølge Andel og Jesper Hjulmand til, at der blev iværksat en advokatundersøgelse, som i marts 2023 konkluderede, at aftalen var ugyldig og derfor ikke vil blive honoreret. Forinden havde Energi Danmark og Jørgen Holm Westergaard indgået en fratrædelsesaftale, som ingen af parterne vil oplyse indholdet af eller baggrunden for. 

Finans har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Jørgen Holm Westergaard. 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.