Erhverv

Flertal er klar til at fusionere danske børsgiganter

Et flertal i både Novozymes og Chr. Hansen støtter en sammenlægning af de to ingrediensselskaber. Fusionen vil skabe en dansk sværvægter med global gennemslagskraft.

Artiklens øverste billede
Aktionærerne i Novozymes og Chr. Hansen har i dag stemt for at fusionere de to danske ingrediensselskaber. Foto: Chr. Hansen

Alt tyder nu på, at den planlagte fusion mellem Novozymes og Chr. Hansen bliver gennemført.

Aktionærerne i Chr. Hansen er i dag samlet til en ekstraordinær generalforsamling, hvor et flertal netop har stemt for fusionen.

»Omkring 77 pct. af aktiekapitalen og af stemmerettighederne er til stede her ved mødet. Ca. 99 pct. af dem, der har stemt, er repræsenteret gennem fuldmagter eller brevstemmer. Der er stærk støtte fra aktionærerne til alt det, der er forelagt. Der er også flere, der allerede har stemt for (fusionen, red.) end der skal til for, at det kan blive vedtaget,« oplyser generalforsamlingens dirigent, advokat Anders Jensen.

Tidligere i dag afholdt Novozymes ekstraordinær generalforsamling, hvor et stort flertal af aktionærerne ligeledes støttede fusionen. Den indebærer reelt, at Chr. Hansen, der omsætter for 9 mia. kr., opsluges af det noget større Novozymes med en omsætning på 17,5 mia. kr.

»Efter sammenlægningen bliver vi en samarbejdspartner med global rækkevidde og lokal tilstedeværelse. Vi skaber en virksomhed med mere end 10.000 af branchens klogeste hoveder. Fusionen giver os en af verdens største kommercielle bakteriesamlinger, og vi får stor innovationsstyrke og produktionskompetencer i verdensklasse,« fastslog adm. direktør, Ester Baiget, på generalforsamlingen i Novozymes.

Ester Baiget er udset til at blive adm. direktør i det fusionerede selskab, ligesom de fremgår af fusionsaftalen, at Novozymes også besætter posterne som koncernfinansdirektør og bestyrelsesformand i det nye selskab. I Novozymes har Cees de Jong netop overtaget formandsposten, og han kommer dermed også til at sidde for bordenden i det sammenlagte selskab.

Det er endnu ikke navngivet, men det står klart, at hovedkontoret bliver placeret i København – i Hørsholm eller Lyngby. Fusionen, som er betinget af konkurrencemyndighedernes godkendelse, ventes at være endeligt gennemført i 4. kvartal 2023 eller første kvartal 2024.

Ifølge Cees de Jong rummer fusionen betydelige kortsigtede økonomiske gevinster, som opstår, når sælgerne fra de to selskaber efter sammensmeltningen kan begynde at krydssælge hinandens produkter til deres respektive markeder og kunder.

Endnu vigtigere er dog det langsigtede potentiale, som åbnes ved at kombinere to selskaber med beslægtede, men dog forskellige teknologier, vurderer Cees de Jong. Chr. Hansen er ekspert i at producere bakterier, mens Novozymes bruger mikroorganismerne til at skabe produkter.

»Chr. Hansen og Novozymes er et perfekt match. Der har i mange år været talt om muligheden for en sammenlægning af selskaberne, og nu har vi fået massiv opbakning fra aktionærerne til fusionen. Det er virkelig et historisk øjeblik,« mener Cees de Jong.

Han tilføjer, at:

»Sammenlægningen vil skabe en markedsleder med en enestående bioteknologisk værktøjskasse. Den vil gøre det muligt at skabe et endeløst antal helt nye produkter og finde nye anvendelsesmuligheder for eksisterende produkter. Selskabet vil tiltrække branchens dygtigste medarbejdere fra hele verden.«

Novozymes producerer først og fremmest enzymer til brug i vaskemidler, fødevarer, dyrefoder og produktion af bioethanol. Derudover producerer Novozymes plantebaserede proteiner til fødevareindustrien samt mikroorganismer, som kan forbedre landmændenes høstudbytter.

Chr. Hansen producerer mikroorganismer, kulturer og enzymer, der anvendes i blandt andet mejeriindustrien samt i kosttilskud, drikkevarer og dyrefoder.

I løbet af fire år efter fusionen ventes denne i sig selv at udløse synergier, som øger omsætningen 1,5 mia. kr. og forbedrer driftsresultatet omkring 600 mio. kr., mens omkostningerne vil blive reduceret med et tilsvarende beløb i løbet af tre år.

Hvis fusionen gennemføres, hvad alt nu tyder på, får aktionærerne i Chr. Hansen vekslet hver af deres aktier til 1,53 B-aktier i Novozymes. Da fusionsplanerne blev offentliggjort i december, indebar denne byttehandel, at aktionærerne i Chr. Hansen ville få en prispræmie på 49.

Siden er kursen på Novozymes imidlertid raslet ned, mens Chr. Hansen-aktien er steget, hvilket har udvandet præmien betragteligt.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.