- Opdateret 28/03/2023 kl. 15:14
Børsfloppet er totalt: Meew ramt af konkurs
Selskabet Meew Studios er blevet erklæret konkurs i dag ved Sø- og Handelsretten.
På mindre end en måned er selskabet Meew gået fra at være børskandidat til, at det vigtigste selskab i Meew-gruppen nu er erklæret konkurs. Det drejer sig om Meew Studios, hvor der blev afsagt konkursdekret klokken 13.05 ved Sø- og Handelsretten, oplyser Per Astrup Madsen, der partner ved DLA Piper og udpeget rekonstruktør til Finans.
Dermed lykkedes den rekonstruktion, som blev iværksat torsdag den 16. marts som følge af mangel på likviditet, ikke.
»Man har forsøgt at undersøge, om der var mulighed for at overdrage de sunde dele af virksomheden. Der var kontakt med en investor, men det har ikke materialiseret sig i form af en egentlig aftale. Derfor var der ikke grundlag for at lade rekonstruktionen fortsætte,« siger Per Astrup Madsen.
Meew-gruppen består af flere dele, men Meew Studios var med afstand det klart vigtigste. Ifølge det såkaldte memorandum, som blev offentliggjort i forbindelse med den nu fejlslagne notering, stod Meew Studios for 99 pct. af omsætningen i hele Meew.
Finans forsøger at få en kommentar fra Peter Funch, der tog over som direktør i Meew efter stifter og direktør Armin Kavousi.
Hvad der sker med de øvrige dele i Meew er endnu ikke klarlagt. Men for Meew Studios gælder det, at samtlige medarbejdere er blevet opsagt, og de praktikanter, som havde pladser i Meew Studios, har fået afbrudt deres praktik. Nu er Per Astrup Madsen udpeget som kurator.
»Vi skal se, om vi kan få noget værdi ud af det for kreditorerne,« siger Per Astrup Madsen.
Meew Studios optog i fjerde kvartal et lån på 1,5 mio. kr. via crowdlending-platformen Flexfunding. Her har direktør Henrik Vad ikke nogen kommentarer. Han henviser i stedet til et nyhedsbrev, som Flexfunding sendte ud i forbindelse med, at rekonstruktionen i Meew Studios blev indledt.
»Da lånet er sikret ved tre personlige selvskyldnerkautioner, vil vi nu anmode kautionisterne om at indfri lånets restgæld plus skyldige renter,« skrev Flexfunding i nyhedsbrevet.
Af Meews såkaldte memorandum, som blev udarbejdet i forbindelse med noteringen, fremgik det, at selskabet havde et lån på ca. 1,6 mio. kr. hos Sydbank. Hos samme bank havde Meew en kreditlinje på 2,5 mio. kr.
Der er blevet skudt penge ind i selskabet ad flere omgange til forskellige værdiansættelser. F.eks. blev der ved tegning af nye anparter skudt næsten 700.000 kr. i selskabet den 21. februar. Dermed blev Meew værdiansat til 80 mio. kr., viser dokumenter fra Erhvervsstyrelsen.
I maj blev der gennemført en anden kapitalforhøjelse. Denne gang blev der skudt 2 mio. kr. ind i selskabet, og i forbindelse med denne kapitalforhøjelse blev selskabet værdiansat til 39,5 mio. kr.
Meew skulle efter planen havde været noteret på den svenske minibørs Spotlight den 16. marts. Altså samme dag, som rekonstruktionen i Meew Studios blev indledt.
Noteringen af Meew på den svenske minibørs begyndte at køre af sporet, efter at det tirsdag den 7. marts kom frem, at Armin Kavousi bl.a. havde opdigtet en kandidatgrad i Neurovidenskab fra Aston University i Birmingham i Storbritannien.
Senere samme aften blev det meddelt, at Armin Kavousi stoppede i selskabet med øjeblikkelig virkning. Samtidig blev det meddelt, at han ville reducere sin ejerandel til under 10 pct. Forsøget på at få selskabet noteret fortsatte dog, men tegningsperioden blev forlænget med fem dage af »respekt for investorerne«.
Onsdag den 8. marts stødte noteringen endegyldigt mod en mur. Noteringen blev droppet. Forinden havde Nordnet meddelt, at børsmægleren havde trukket sig fra noteringen.
Nordnet var ikke den eneste, som endte med at trække sig. Hele den daværende bestyrelse bestående af formand Sam Jalaei, næstformand Anders Wall, Gitte Jürgens og Thomas Ramsøy trak sig nemlig også, efter at børsnoteringen var blevet stoppet.
I Dansk Aktionærforening kalder man nyheden for »en trist udvikling, som sætter en tyk streg under, at det var en virksomhed, som var for tyndt finansieret til at gå på børsen«.
»Jeg tror, at alle lærer noget af en sag som denne. På den ene side er der tale om decideret fusk eller svig med diverse oplysninger, og overordnet må vi stille os selv spørgsmålet, om vi var tilstrækkeligt opmærksomme. Forhåbentligt er det en ekstraordinær case,« siger Mikael Bak, der er direktør i Dansk Aktionærforening.