Meew ramt af endnu en konkurs
Først var det det vigtigste selskab i Meew-gruppen, der blev erklæret konkurs. Nu er moderselskabet også gået konkurs.
Endnu et selskab i Meew-gruppen, som skulle have været noteret på den svenske minibørs Spotlight i midten af marts, er nu blevet erklæret konkurs. I begyndelsen af ugen blev Meew Studios, som tegnede sig for 99 pct. af omsætningen i gruppen erklæret konkurs, og fredag formiddag kom turen så til moderselskabet Meew A/S, som blev erklæret konkurs ved Sø- og Handelsretten. Det skriver Børsen.
Moderselskabet er endt med at blive erklæret konkurs, da det har kautioneret for gæld i Meew Studios, oplyser Per Astrup Madsen, advokat og partner i DLA Piper til Børsen. Per Astrup Madsen var udpeget som rekonstruktør i Meew Studios, men efter konkursen er han nu blevet udpeget som kurator.
»Der er ikke kreditorer i alle datterselskaber, for aktiviteten og al drift har jo været i Meew Studios. Men dertil er der så afgivet en kautionserklæring fra Meew A/S. Altså, der er en bank, der har penge til gode i Meew Studios, og der har Meew A/S så kautioneret,« siger Per Astrup Madsen, som ikke vil sætte navn på banken, til Børsen.
Meew Studios optog i fjerde kvartal et lån på 1,5 mio. kr. via crowdlending-platformen Flexfunding. Her har direktør Henrik Vad ikke nogen kommentarer. Han henviser i stedet til et nyhedsbrev, som Flexfunding sendte ud i forbindelse med, at rekonstruktionen i Meew Studios blev indledt.
»Da lånet er sikret ved tre personlige selvskyldnerkautioner, vil vi nu anmode kautionisterne om at indfri lånets restgæld plus skyldige renter,« skrev Flexfunding i nyhedsbrevet.
Af Meews såkaldte memorandum, som blev udarbejdet i forbindelse med noteringen, fremgik det, at selskabet havde et lån på ca. 1,6 mio. kr. hos Sydbank. Hos samme bank havde Meew en kreditlinje på 2,5 mio. kr.
Oprindeligt var det planen, at Meew skulle have været noteret på Spotlight-børsen den 16. marts. Men det var i sidste ende historier i medierne, som resulterede i, at noteringen aldrig blev til noget. Finans var det første medie med en kritisk historie om selskabet.
Den gik på, at der var blevet ydet et ulovligt aktionærlån i selskabet, efterfølgende kunne Børsen bl.a. berette, at et foreløbigt regnskab fra Meew ikke var blevet revideret, og at der blev sat spørgsmålstegn ved værdiansættelserne i flere selskaber, som Meew havde ejerandele i.
Det sidste søm i ligkisten stod Frihedsbrevet for, da det som det første medie herhjemme kunne berette, at selskabets stifter og direktør Armin Kavousi bl.a. havde opdigtet en kandidatgrad i Neurovidenskab fra Aston University i Birmingham i Storbritannien.
Flere andre medier var på sporet af Armin Kavousis cv-fifleri. Aston University havde således også bekræftet over for Finans og Euroinvestor, at Armin Kavousi ikke havde gået på universitetet.
»Vi har ingen optegnelser af personer med dette navn i vores system,« oplyste det britiske universitet i en mail til Finans mandag den 6. marts
Euroinvestor kunne derudover også afsløre, at Armin Kavousi ikke havde en bachelorgrad fra Syddansk Universitet, som han ellers havde skrevet på sit CV.
Meew havde samtidig også pyntet sig med lånte fjer i forhold til flere kundeforhold. F.eks. fremgik både Pensiondanmark og Sampension af Meews kundeliste, men efter at Finans havde henvendt sig til de to pensionsselskaber for at få dem til at bekræfte kundeforholdet, blev de slettet af Meews hjemmeside. Ingen af de to pensionsselskaber kendte til Meew, lød tilbagemeldingen.
Sundhed.dk blev også fremhævet af Meew som kunde. Og ifølge Meew havde selskabet været med til delvist at lave sundhed.dk/appen min sundhed.
»Vi kan bekræfte, at de har arbejdet for os, men det er måske at slå det lidt stort op, når de siger, at de delvist har bygget én af vores løsninger,« har Sundhed.dk oplyst til Finans.
Erhvervsstyrelsen, som også fremgik af kundelisten, kunne ikke finde Meew i sit centrale system, oplyste styrelsen til Finans. Kort tid efter blev styrelsen slettet fra kundelisten.
»Hovedbudskabet har været, at vi har arbejdet inden for en række brancher. Men vi havde ikke tilladelsen til at liste dem,« forklarede Peter Funch, der tog over som direktør i Meew, i et interview med Finans.
Omvendt kunne firmaerne JL Hydraulik og Vaffelbaronerne over for Finans bekræfte, at de var kunder hos Meew.
Spotlight-børsen har været genstand for kritik, men har over for Finans påpeget, at noteringen er forløbet som alle andre noteringer.
»Processen som sådan er gennemført på samme måde som hundredvis af andre vellykkede noteringsprocesser og har bl.a. omfattet en due diligence-proces fra et stort dansk advokatfirma med stor erfaring. Advokatfirmaet har ikke været involveret eller haft andre interesser i børsnoteringen udover at udføre due diligence. Advokatfirmaet har vundet flere priser de seneste år, bl.a. for sin viden på kapitalmarkedsområdet og anses generelt for at være en troværdig part,« lyder det i et skriftligt svar fra Spotlight, som ikke har villet fortælle, hvilket dansk advokatfirma der er tale om.
Advokatfirmaet Magnusson har også spillet en rolle. Selskabet var juridisk rådgiver for Meew. Sam Jalalei, der var bestyrelsesformand i Meew, og som også har titel af managing partner i advokatfirmaet Magnussons danske afdeling, har ikke ønsket at stille op til interview om sin rolle i sagen. Han har i stedet følgende kommentarer, som også har været sendt til Økonomisk Ugebrev.
»Min rolle blev loyalt oplyst i selve information memorandum for at sikre fuld transparens og gennemsigtighed for investorerne. Derudover sikrede vi mod en potentiel interessekonflikt ved, at jeg som bestyrelsesformand og eneste bestyrelsesmedlem ikke skulle modtage noget som helst bestyrelseshonorar i modsætning til de øvrige bestyrelsesmedlemmer. Aftalen var således, at jeg skulle arbejde gratis. Dette var aftalen med selskabet, ledelsen, ejerne og resten af bestyrelsen,« lyder det bl.a. fra Sam Jalalei.
»Derudover blev der aftalt, at min partnerkollega skulle udføre og tage ansvar for det det juridiske arbejde for selskabet og ikke mig, og han har således været den ansvarlige overfor selskabet, ledelsen og bestyrelsen. Endvidere har Magnusson Denmark kun udarbejdet de selskabsretlige dokumenter i forbindelse med børsnoteringen. Spotlight hyrede et andet velkendt og anerkendt dansk advokatfirma til at gennemføre den juridiske due diligence af selskabets juridiske forhold, selskabets ledelse, founders og aktionærerne,« lyder det videre fra Sam Jalalei.
Fra Meews side har man inden konkursen oplyst til Finans, at det danske advokatfirma er Moalem Weitemeyer.
»Vi har lavet et defineret stykke arbejde for Spotlight i august og september 2022 i forbindelse med, at Spotlight gik med overvejelser om at indgå et samarbejde med Meew. Vi har ikke været i kontakt med Spotlight siden september 2022, og vi har ikke været involveret i arbejdet med prospektet, som vi først så, efter at det blev offentliggjort,« siger Thomas Weitemeyer til Finans.