Nu skal der metanol i elbilen
Selskaberne OK, Serenergy og Hamag A/S vil med brændselsceller øge elbilers rækkevidde.
Tre danske virksomheder vil nu med et nyt projekt demonstrere, hvordan man kan øge anvendeligheden af elbiler ved at udstyre dem med en metanol-brændselscelle. Den kan i princippet bygges ind i alle elbiler.
Det er olieselskabet OK, Serenergy (der fremstiller brændselsceller) og Hamag A/S, der producerer teknologi til tankstationer.
De tre selskaber er gået sammen om et projekt, hvor man vil forsøge at vise, at man med udgangspunkt i den nuværende infrastruktur kan opnå store besparelser på omstillingen til en mere miljøvenlig transportsektor. Projektet får støtte via EUDP under Energistyrelsen.
Partnerne har taget udgangspunkt i to af elbilernes svagheder – den begrænsede rækkevidde og ladetiden, der selv med hurtigladere er markant længere end traditionel tankning af benzin eller diesel.
Metanol er en flydende energikilde, der kan håndteres, som vi kender det i dag.
Derfor er formålet med projektet fra OK’s side at vise, at de nuværende tankanlæg kan anvendes til at håndtere bæredygtige, flydende brændstoffer. Derfor skal en række tankstationer ombygges til tankning af metanol. I projektfasen drejer det sig om op til tre anlæg på eksisterende OK-tankanlæg.
”Metanol kan transporteres i de samme tankbiler og kan også tankes på samme måde som benzin og diesel. Derfor er metanol langt nemmere at håndtere end eksempelvis brint, der skal opbevares under højt tryk,” forklarer Jørgen Wisborg, der er administrerende direktør i OK.
Han understreger, at man ikke har noget ønske om at udpege én teknologi som fremtidens vinder.
"Vi ser bredt på energimarkedet, fordi fremtiden vil sandsynligvis byde på en palet af energikilder, og der ser vi metanol som en mulighed, fordi det er en flydende energikilde, der kan håndteres som vi kender det i dag. Projektet skulle så gerne gøre os lidt klogere på de udfordringer, som vi ikke kender i dag," siger Jørgen Wisborg.
Her peger han eksempelvis på, at brugen af biodiesel gav bilproducenterne nogle udfordringer, fordi biodieselen ødelagde pakningerne i bilernes tankanlæg. Det problem er forlængst løst.
Han henviser til, at OK også har opført en gasstation i København.
"Vi synes, at der er god mening i at undersøge, om vi kan genbruge den erfaring, vi allerede har, i stedet for at satse på teknologier, som kræver en omlægning af infrastrukturen," tilføjer Jørgen Wisborg.
OK regner med, at der i testfasen skal etableres tre tankanlæg i Danmark.
Et system til alle elbiler
Den metanoldrevne brændselscelle er udviklet af firmaet Serenergy i Aalborg, og princippet er, at metanol blandet med vand omdannes til brint, som så igen konverteres til elektricitet.
”Brændselscellen kan løse problemet med elbilers begrænsede rækkevidde. Brændselscellen fungerer som en range-extender (rækkevidde-forlænger), og den kan i princippet indbygges i en hvilken som helst elbil,” forklarer Mads Friis Jensen, der er commercial group manager hos Serenergy.
”Når man bruger flydende metanol til at drive brændselscellen, kan en elbil i princippet få en rækkevidde på op til 800 km på en enkelt metanolpåfyldning,” tilføjer Mads Friis Jensen.
Så er der regnet med en tankstørrelse på 40-50 liter, som vi i dag kender det fra benzin- og dieselbilerne. Metanol blandes med vand til forholdet 60 til 40.
”Men teknikken er skalerbar, så det er ikke afgørende, om det er 800 eller 1.000 km,” forklarer Mads Friis Jensen.
Serenergy arbejder i første omgang med at udvikle teknikken til personbiler, men den kan også bruges til busser og lastbiler. Systemet fungerer ved, at den producerede elektricitet hele tiden lades på bilens batteri.
Prismæssigt er ambitionen, at en mindre batteripakke og brændselscelle med tiden skal kunne fremstilles til samme pris som en forbrændingsmotor.
”Hvis det skal have nogen fremtid, skal det være konkurrencedygtigt 1 til 1. Til gengæld kan man forvente, at udgifterne til brændstof vil blive halveret, fordi metanol er et billigere produkt. Samtidig vil teknikken være mindre vedligeholdelseskrævende end traditionelle forbrændingsmotorer,” forklarer Mads Friis Jensen.
Han henviser i øvrigt til, at metanol andre steder i verden i langt højere grad har været anvendt som et alternativt til olie. Det gælder bl.a. Sydafrika og Kina.
”På vore breddegrader taler vi mere om el, gas og brintbiler. Men metanol er let af opbevare og distribuere, og i Kina dækker lokalproduceret metanol nu omring 10 pct. af brændstofforbruget,” siger Mads Friis Jensen.
I modsætning til rene elbiler og brintbiler vil der også være et CO2-udslip fra en metanoldrevet brændselscellebil. Det vil være i størrelsesordenen 4-10 gram CO2 per kilometer, når man gør det op gennem hele energikæden - det såkaldte "Well to Wheels-princip". Det er et niveau, der er sammenligneligt med el- og brintbiler.
”Men der er ikke noget partikeludslip, som påvirker nærmiljøet,” understreger Mads Friis Jensen.
Firmaet er allerede i dialog mere flere bilproducenter, men det er en proces, der tager tid.
”Bilproducenterne har vist pæn interesse for vores produkter, men de opgiver jo ikke lige 100 års produktion af forbrændingsmotorer, fordi der kommer et jysk firma og fortæller, at det er en god idé. Men vi er i gang,” siger Mads Friis Jensen.
Kunderne kender systemerne
Hamag A/S i Røde Kro bidrager med ekspertise om de fysiske tankanlæg. Firmaet har leveret tankanlæg til OK og skal også levere de tankanlæg, der skal opstilles i forbindelse med projektet.
Firmaets direktør, Bent Møller, fortæller, at en af fordelene ved metanol er, at man kan genbruge det distributionssystem, der allerede findes i dag.
"En metanol-tankstation betjenes præcis som et traditionelt anlæg, hvor man kører hen til standeren og sætter pistolen ind i det lukkede kredsløb og tanke. Derfor kan kunderne tanke, som de altid har gjort," forklarer Bent Møller
Samtidig peger han på store miljøgevinster.
"Metanol kan bl.a. fremstilles af biomasse, og så kommer bilerne til at være tæt på CO2-neutrale," siger Bent Møller.