Biogas vinder frem i naturgassen
Allerede næste år fordobles andelen af biogas.
Biogas i opgraderet form fylder stadig kun lidt i det store naturgasbillede. Faktisk kun 1,1 pct. lige nu.
Men 10-15 nye biogasprojekter er undervejs. Ved årets udgang ventes det, at biogasanlæg med en samlet produktion på cirka 50 mio. kubikmeter vil være i gang. I 2015 kommer 100 mio. kubikmeter til, og i 2016 er der foreløbig meldt om anlæg med en samlet kapacitet på 77 mio. kubikmeter.
Tallene stammer fra HMN Naturgas, der ejes af 57 kommuner koncentreret i Midt- og Nordjylland, i Nordsjælland og i hovedstadsområdet uden selve København. Gasselskabet har 2 af 3 gaskunder i Danmark.
Selskabet har netop tilsluttet et nyt biogasanlæg hos producenten Madsen Bioenergi i Balling ved for Skive. Anlægget kan på årsbasis levere 4 mio. kubikmeter biogas. Dermed leverer nu fem anlæg sammenlagt omkring 22 mio. kubikmeter opgraderet biogas, og inden årets udgang skulle yderligere 27 mio. kubikmeter komme til.
I modsætning til den biogas, der anvendes lokalt til kraftvarme, sendes den opgraderes biogas ud i naturgasnettet. Men inden skal biogassen opgraderes eller renses for bl.a. partikler, vand og kuldioxid, så brændværdien øges. Rensningen eller opgraderingen er en forudsætning for, at biogassen eksempelvis kan anvendes som brændstof i køretøjer.
Den modsatte proces - eller nedgradering - bruges også. Således tilsættes der luft til naturgas for at skabe den såkaldte bygas, som bla. udnyttes i København.
Biogas fra gylle
Biogassen, som HMN Naturgas sender ud i naturgasnettet, kommer fra gylle fra svin og kvæg. Samtidig tilsættes halm og græs.
Regeringen har via energiforliget fra 2012 en ambition om, at 50 pct. af den danske husdyrsgødning senest i 2020 skal omdannes til biogas.
Ifølge Brancheforeningen for Biogas er udnyttelsen i øjeblikket kun på cirka 7 pct.
"Biogas er et vigtigt element i politikernes plan om, at Danmark fra 2050 ikke skal anvende fossile brændsler, og at opgradere biogas og sende den ud i naturgasnettet er en samfundsøkonomisk hensigtsmæssig måde at nedbringe udledningen af CO2," siger Susanne Juhl, der er administrerende direktør for HMN Naturgas I/S. Det er moderselskabet i HMN Naturgas-koncernen.
"At udnytte gyllen til at fremstille biogas gavner både miljøet og klimaet," tilføjer Susanne Juhl.
Stort potentiale
Hvis ambitionen om, at 50 pct. af husdyrgødningen skal omdannes til biogas, opfyldes, vil biogas kunne udgøre 7,8 pct. af gasforbruget.
Her er der ifølge HMN Naturgas kun regnet med biosgas fra gylle. Hvis man yderligere inddrager andre biomasser som spildevandsslam, energiafgrøder, fødevarerester og lignende, vil andelen stige. Hvis man forestiller sig en 100 pct. udnyttelse af al biomasse, skønner gasselskabet, at biogasandelen vil kunne nå op mod 50 pct. af det nuværende naturgasforbrug.
Medvirkende til udbygningen af biogasanlæggene er forskellige tilskud til projekterne.
"Der er både forventninger og ønsker om, at naturgasnettet i stigende grad skal bruges til transport og lagring af grønne gasser som biogas og brint. Dermed bliver Danmark mere grøn på en måde, der gavner samfundsøkonomien, " siger Susanne Juhl.
Gasselskabet peger også på, at naturgasnettet kan udnyttes til at omsætte vindmøllestrøm, som ikke kan gemmes. Strømmen kan udnyttes til at skabe bl.a. brint, som kan transporteres i nettet.
Nabolande langt foran
Men selv om flere biogasprojekter er på vej i de kommende år, viser tal, som HMN Naturgas har fået fra Gasteknisk Center, at lande som Sverige, Tyskland og Holland er langt foran Danmark med biogas.
Med det nye anlæg ved for Skive er der nu fem fungerende anlæg i Danmark, men Tyskland har 144 opgraderingsanlæg og Sverige og Holland henholdsvis 55 og 21.
"I Danmark har vi ellers netop fordel af et vidt forgrenet naturgasnet, så der de fleste steder i Jylland og på Fyn og Sjælland nu kan sendes opgraderet biogas ud i nettet direkte til forbrugerne," forklarer Susanne Juhl.
Blandt aftagerne er kommuner og trafik- og renovationsselskaber, der bruger naturgassen i stedet for diesel til tunge køretøjer som busser og lastbiler.
"Der er stadig i Danmark en usikkerhed omkring biogas. Vi håber, at de kommende projekter vil være med til at fjerne usikkerheden, så biogassen i højere grad kan udnyttes i den tunge trafik, som politikerne ønsker," tilføjer Susanne Juhl.