Danskerne er job-shoppere
I Danmark skifter vi langt oftere job end folk i andre lande, og det er faktisk godt for samfundet.
Græsset er altid grønnere på den anden side. Det ordsprog kan i høj grad bruges til at beskrive danskerne på arbejdsmarkedet. I Danmark skifter vi nemlig job langt oftere end i mange andre lande. Sidste år var Danmark på fjerdepladsen på listen over OECD-lande, hvor flest lønmodtagere har været i deres nuværende job i mindre end et år.
Dermed ligger Danmark et godt stykke over vores nabolande Sverige og Norge, som ligger på henholdsvis 8. og 13. pladsen på listen.
Ifølge arbejdsmarkedsforsker Per Kongshøj Madsen er Flexicurity-modellen en stor del af forklaringen på, hvorfor danskerne ofte skifter job. Flexicurity dækker over den arbejdsmarkedsmodel, vi har i Danmark, hvor det er relativt nemt for virksomhederne at fyre deres medarbejdere, mens medarbejderne til gengæld er sikret økonomisk i form af dagpengesystemet, hvis de bliver fyret.
”Det indgår i vores arbejdsmarked i form af lovgivning, men også kulturelt er der er store forskelle landene imellem. I nogle lande er tanken om livstidsansættelser meget udbredt, mens danskerne i langt højere grad har en forestilling om, at man skal flytte sig. Det er lige før, det er pinligt at have 25-års jubilæum og en skandale at have været samme sted i 40 år,” siger Per Kongshøj Madsen, der er professor på Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet, til Finans.
Han henviser bl.a. til en undersøgelse fra 2006, hvor man spurgte forskellige europæiske nationaliteter, om det er en god idé at skifte job ofte. Tre ud af fire danskere svarede ja, mens kun én ud af fire tyskere mente, at det var en god idé.
Kvindernes skifte mest job
Sidste år havde 23 pct. af de danske lønmodtagere været i deres job i mindre end et år, det viser tal fra Danmarks Statistik. Det er især kvinderne og folk, der arbejder i den private sektor, som skifter job ofte. Og spørger man Per Kongshøj Madsen, er det faktisk godt for samfundet, når danskerne skifter arbejdsplads så ofte.
”Fleksibiliteten gør, at folk kan flytte sig hurtigt, hvis man er i en sektor eller virksomhed, hvor det går dårligt. Det er jo godt, at vi hele tiden tilpasser udbud og efterspørgsel på arbejdsmarkedet, så folk kommer derhen, hvor der sker noget,” siger han.
Den store forskel landene imellem ses også på den gennemsnitlige anciennitet, som medarbejderne har. I Danmark har den gennemsnitlige medarbejder været på samme arbejdsplads i 8,4 år, hvilket er et af de laveste tal i OECD-landene. I Grækenland og Italien, hvor medarbejderne bliver på arbejdspladsen i længst tid, ligger gennemsnittet på henholdsvis 11,5 og over 12 år.
Gevinst for arbejdsmarkedet
Men der er også en risiko ved, at medarbejderne skifter job ofte.
”Risikoen er, at virksomhederne ikke vil investere så meget i medarbejderne, når de hurtigt er videre igen. Men i Danmark har vi en modvægt mod det – nemlig et veludviklet offentligt efteruddannelsessystem og tilskud til efteruddannelse,” siger Per Kongshøj Madsen.
Det ses bl.a. ved, at danskerne er nogle af de medarbejdere i Europa, der har været mest på efteruddannelse.
”Det kunne være et problem, men der er ikke noget, der tyder på, at det er det. Så grundlæggende er det positivt for det danske arbejdsmarked, at danskerne bevæger sig så meget,” siger Per Kongshøj Madsen.