Goldman Sachs spinder guld på Dong
Det har været en særdeles fornuftig forretning for investeringsbanken Goldman Sachs at investere i det danske energiselskab.
Investeringen i Dong har indtil videre været en guldrandet forretning for Goldman Sachs. På godt et halvt år er værdien af den amerikanske banks aktier vokset med over 1 mia. kr.
Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs ser dermed ud til at have ramt plet, da den købte af 18 procent af aktierne i det statsejede energiselskab Dong.
En uafhængig værdiansættelse som Dansk Aktie Analyse har foretaget for Finans viser således, at Dong i dag har en markedsværdi på op imod 52 mia. kr.
Værdien på godt 52 mia. kr. er næsten 7 mia. kr. mere, end hvad Dong blev vurderet til, da Goldman Sachs betalte 8 mia. kr. for at få en aktiepost i den danske energikæmpe i slutningen af februar måned.
Dermed har den amerikanske storbank allerede nu tjent over 1,2 mia. kr. på deres investering i Dong, og så længe Dong og topchef Henrik Poulsen holder kadencen de næste par år har Goldman Sachs rigtig gode muligheder for at fordoble sin investering i Dong, som banken har meldt ud er målet med købet af aktieposten.
Set over det seneste år kan man konstatere, at DONG er blevet væsentligt mere værd, da man har solgt fra og fokuseret forretningen
Værdiansættelsen af Dong rejser dog igen spørgsmålet om, hvorvidt den danske stat simpelthen solgte deres aktier i Dong for billigt, da man i efteråret 2013 lancerede planerne om at lade en investorgruppe bestående af Goldman Sachs, ATP og PFA købe sig ind i det danske energiselskab.
»Set over det seneste år kan man konstatere, at Dong er blevet væsentligt mere værd, da man har solgt fra og fokuseret forretningen. Men det rejser naturligvis spørgsmålet om, hvorvidt staten fik nok for aktierne, da man solgte,« siger Peter Falk Sørensen fra Dansk Aktie Analyse.
Dong har siden begyndelsen af 2013 foretaget frasalg for op imod 30 mia. kr. og samtidig været gennem flere fyringsrunder, hvilket har været med til at øge værdien af selskabet.
I Jyske Bank hæfter analytiker Jens Houe Thomsen sig ved, at Dong’s plan for frasalg er gået langt hurtigere end ventet.
»Dong har solgt fra i et overraskende hurtigt tempo, så man har nedbragt sin gæld betydeligt. Det er sket betydeligt hurtigere end forventet,« siger han.
Finans har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Goldman Sachs.