Så meget tjener de rigeste i din branche
Læs her hvor meget de bedst og dårligst lønnede i din branche tjener.
I forbindelse med en ny bog ”Klassekamp fra oven” har den socialdemokratiske tænketank Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) lavet en opgørelse over, hvor meget de forskellige grupper i Danmark tjener inden for de enkelte brancher.
AE har inddelt alle brancher i overklasse, højere middelklasse, middelklasse, arbejderklasse og underklasse. Arbejdere, kontanthjælpsmodtagere, direktører, mellemledere osv. er i de enkelte brancher placeret i de forskellige klasser alt efter, hvor meget de tjener. I analysen tilhører man f.eks. overklassen, hvis man har en årsløn på mere end 1,1 mio. kr., mens man hører til i arbejderklassen, hvis man har en faglært uddannelse og tjener under 753.000 kr. om året.
På listen her ses det, hvor meget henholdsvis den bedst og dårligst lønnede del af de enkelte brancher tjener.
- I bygge- og anlægsbranchen tjener de bedst lønnede i ”overklassen” i gennemsnit knap 1,4 mio. kr. om året. Gennemsnitsindkomsten i ”arbejderklassen” er lige godt 334.000 kr. om året.
- Inden for ejendomsservice- og udlejning tjener den såkaldte overklasse i gennemsnit 1,8 mio. kr. om året. "Arbejderklassen” har i denne branche en gennemsnitlig årsløn på knap 340.000 kr.
- Dem med den højeste løn i der arbejder med erhvervsservice tjener ca. 1,7 mio. kr. om året, mens arbejderne i gruppen ”arbejderklassen” tjener 312.000 kr. om året.
- Inden for finansiering og forsikring tjener ”overklassen” i gennemsnit næsten 1,8 mio. kr. om året. I ”arbejderklasen” ligger gennemsnitsindkomsten på 465.000 kr. om året. Finansierings- og forsikringsbranchen er dermed den branche, hvor de faglært har den højeste gennemsnitsindkomst.
- I handel- og transportbranchen tjener de bedst lønnede i gennemsnit lidt over halvanden mio. kr. om året. For de faglærte i ”underklassen” ligger gennemsnitsindkomsten på lidt over 318.000 kr. om året.
- Inden for industrien har de bedst lønnede en gennemsnitlig årsindkomst på lidt over 1,6 mio. kr., mens de lavtlønnede faglærte i gennemsnit tjener lige knap 357.000 kr. om året.
- I informations- og kommunikationsbranchen tjener ”overklassen” godt 1,4 mio. kr. om året, mens ”arbejderklassen” har en årsløn på 434.000 kr.
- Inden for kultur og fritid har de bedst lønnede i gennemsnit en årsløn på næsten halvanden mio. kr. For de faglærte, der tjener mindst, ligger gennemsnitslønnen på 308.000 kr.
- I branchen for landbrug, skovbrug og fiskeri findes den højeste gennemsnitlige løn i ”overklassen” på knap 2,3 mio. kr. om året. Her tjener ”arbejderklassen” i gennemsnit ca. 303.000 kr. om året.
- Inden for offentlig administration findes den lavest gennemsnitsløn for både ”overklassen” og ”arbejderklassen”. Her tjener de to grupper henholdsvis knap 1,4 mio. kr. og 295.000 kr. om året.