OW Bunker kan trække andre med sig i faldet
Der er chok og dyb bekymring i den internationale bunkerbranche over OW Bunkers kollaps.
OW Bunker havde så stor en position på verdensmarkedet for skibsbrændstof, at kollapset har sendt chokbølger igennem hele branchen.
Det siger Jens Maul Jørgensen, der er formand for interesseorganisationen, IBIA - The International Bunker Industry Association.
»Det er en meget kedelig sag for hele branchen, og det er dybt, dybt tragisk,« siger han.
Ifølge IBIA havde OW Bunker erobret ni procent af verdensmarkedet og dystede i tæt konkurrence med amerikanske World Fuel Services om at være den største spiller i verden.
Jens Maul Jørgensen fortæller, at OW Bunkers kollaps har frosset dele af markedet, og den danske mastodont kommer formentlig til at trække andre med i faldet.
»Det kan nok ikke undgås. Mange navne florerer allerede nu, og det siges, at de har store udeståender hos OW Bunker. Jeg tror ikke, det kan undgås, at nogen kommer til skade, men jeg håber det bliver minimalt,« siger han.
At OW Bunker selv er klar over, at selskabets fald kan få konsekvenser fremgår tydeligt af den fondsbørsmeddelelse, der blev sendt fredag aften med konkursbegæringen - her lød det blandt andet:
»På vegne af hele bestyrelsen og den daglige ledelse er vi meget triste over dette udfald og konsekvenserne, som rammer selskabet, dets ansatte, aktionærer og forretningspartnere,« lød det.
Jens Maul Jørgensen peger desuden på, at OW Bunker har været en meget anerkendt aktør, som har gjort meget for at rydde op i branchen.
Det er en meget kedelig sag for hele branchen, og det er dybt, dybt tragisk....Jeg tror ikke, det kan undgås, at nogen kommer til skade
Markedet har i mange år været plaget af svindel med olieleverancerne, så rederier har fået mindre olie end det, de har betalt for.
En af metoderne har været at pumpe luftbobler i olien for at få den til at fylde mere. Den er almindeligt kendt som "cappucino-effekten", og problemet har været så stort, at myndighederne i Singapore har indført krav om særligt måleudstyr - såkaldte mass flow metre - der skal eliminere svindlen.
Ifølge Jens Maul Jørgensen har OW Bunker været særdeles aktiv i kampen mod snyderiet, hvilket gør kollapset ekstra beklageligt.
»De har virkelig prøvet at gøre noget ved problemet ved selv at installere mass flow metre. De var blandt de første til at gøre det i både Singapore og i Rotterdam,« siger han.
Danmark har haft en meget markant position blandt leverandører af skibsbrændstof. Dan Bunkering i Middelfart hører således også til blandt de største i verden, mens Monjasa i Fredericia med en omsætning i 2013 på 12 mia. kr. befinder sig i en større mellemgruppe.
Netop den nærmeste danske konkurrent Dan Bunkering ser også meget dystert på OW Bunkers konkurs i forholdt til branchen for skibsolie, trods muligheden for at få flere kunder i butikken.
»Det er suverænt den største negative begivenhed i branchen i de 16 år, jeg har været her. Og jeg må bare sige, at det er sørgeligt for branchen og de medarbejdere, det går ud over,« har Keld Demant, CEO i danske Bunker Holding, der kontrollerer gruppen af selskaber i Dan-Bunkering, udtalt i forbindelse med konkursen af OW Bunkers. Søndag kom det i øvrigt, ifølge hjemmesiden marinetraffic.com, frem, at tre af OW Bunkers olie-kemikalske tankskibe lige nu ligger for anker i Østersøen og syd for Skagen mens et fjerde ligger i havn i Gdansk i Polen og øjensynligt afventer besked på, hvordan man skal forholde sig.