Danske forskere forudsiger iPhone-salget
Tre forskere ved CBS kan forudsige salget af iPhones ved at analysere forbrugernes udmeldinger på Twitter.
Virksomheder bruger mio. af kr. på at undersøge, om der er et marked for deres produkter. Nu kan de nøjes med at bruge en formel udviklet af danske forskere, som har vist sig at forudsige det globale salg af iPhones ret præcist.
I stedet for at hyre dyre marketingsfolk kan virksomheder fremover nøjes med at analysere tweets fra Twitter.
»Vores beregninger er baseret på de over 500 millioner tweets, som alle indeholder ordet ”iPhone”. Ud fra de tweets kan vi lave en beregning, der med plus/minus fem procents nøjagtighed forudsiger, hvor mange iPhones der globalt set vil blive solgt i løbet af det næste kvartal,« siger Ravi Vatrapu, forsker ved Copenhagen Business School.
Sammen med kollegerne Niels Buus Lassen og René Madsen vil han nu videreudvikle opfindelsen, så den kan bruges til at forudsige andet end salget af iPhones.
De vil også finjustere formlen, så forudsigelserne kommer til at ligge endnu tættere på de faktiske salgstal, så analyserne bliver mere præcise end de metoder, som virksomhederne i dag anvender til at forudsige deres produkters effekt på markedet.
Forskerne har også undersøgt, hvad det betyder for salget af iPhones, hvis forbrugerne skriver noget negativt på de sociale medier som Twitter og Facebook om produktet.
»Faktisk viser det sig, at det ikke spiller den store rolle. Det kan vise sig at have en betydning, hvis iPhone endte i en regulær skandalesag på de sociale medier, men indtil videre har vi konstateret, at det ikke spiller nogen rolle, om brugerne forholder sig negativt til iPhone. Det er udelukkende antallet af tweets, som har en betydning. Jo flere, der tweeter om iPhone, jo flere iPhones bliver der solgt,« siger Ravi Vatrapu.
Forskerne har sammenlignet deres forudsigelser med Apples egentlige salg af iPhones siden 2010. De rammer plet i lige så høj grad, som de marketingsanalyser virksomhederne ellers gør brug af. Den store forskel er prisen – det er noget billigere at lave analyser baseret på sociale data end at lave de traditionelle marketingsanalyser.