Erhverv

Hvorfor skulle man egentlig blive iværksætter?

Uafhængighed af andre og frihed til at tilrettelægge sit eget arbejde er de stærkeste drivkræfter for et flertal af Danmarks selvstændige erhvervsdrivende. Det viser en analyse foretaget af Ase blandt 1.028 selvstændige.

Artiklens øverste billede
A-kassen og erhvervsorganisationen Ase har lavet en analyse af selvstændiges motivation for at være selvstændige. Foto: Colourbox

Det er ikke jagten på en prangende bundlinje, men derimod ønsket om at være herre i eget hus, der driver værket for landets selvstændige. En ny analyse fra Ase, som både er tværfaglig a-kasse og erhvervsorganisation for selvstændige, viser, at uafhængighed af andre og frihed til at tilrettelægge sit eget arbejde er de stærkeste drivkræfter for et flertal af de 1.028 selvstændige erhvervsdrivende, der medvirker.

En af dem, der har styret direkte efter at være herre i eget hus, er Patrik Søgart. Han er elektriker og ejer firmaet P. Andersen & Co A/S på Frederiksberg. Under sig har Patrik to fuldtidsansatte, og firmaet er netop blevet udmærket som Gazelle-virksomhed.

»At styre det hele selv er den største grund til, at jeg blev selvstændig. Hvis det havde været for pengenes skyld, var jeg slet ikke startet. Jeg har altid vidst, hvad jeg gik ind til, og det var helt klart friheden til at vælge og vrage, der gjorde det interessant for mig,« siger Patrik Søgart, der indrømmer, at der ligger meget arbejde bag tilværelsen som selvstændig.

Væsentlige ulemper ved at drive egen virksomhed opleves da også dagligt af halvdelen af de adspurgte. Love og regler, man som selvstændig skal forholde sig til, og tidskrævende administrative opgaver opleves som væsentlige ulemper. Arbejdspres og usikkerhed omkring personlig økonomi angives også af mange som væsentlige ulemper.

»Udfordringerne har været, at der ikke altid har været en fast lønseddel. I starten var det ikke det store problem, da jeg kun skulle forsørge mig selv. Men efterhånden som vi har fået flere medarbejdere, jo større en omsætning og indtjening skal firmaet også have. Det stiller større krav til en som selvstændig. Men i sidste ende vælger man fortsat friheden til,« siger Patrik Søgart.

Penge ikke vigtigst

Direktør i Ase Karsten Mølgaard Jensen genkender Patrik Søgarts motivation som et spejlbillede af størstedelen af de 70.000 selvstændige erhvervsdrivende, som i dag er medlem af Ase.

»Vi kan her sort på hvidt se, hvad vi egentlig godt vidste om vores medlemmer. Nemlig at de i højere grad drives af ønsket om at være uafhængige og frie til at styre deres eget arbejdsliv end af jagten på de store penge,« siger han.

Danmarks mest profilerede iværksættere er eninge i, at det ikke er pengene, der driver værket. Foto: Screendump Twitter

I forlængelse af undersøgelsens konklusion spurgte Ase på Twitter nogle af Danmarks mest profilerede iværksættere, om de personligt var enige i analysens hovedkonklusion: At det ikke er pengene, der driver værket.

Her svarede både Martin Thorborg, Casper Blom og Martin Bjergegaard, at de var enige i, at det i hvert fald ikke er pengene, der er den primære drivkraft for at være selvstændig.

Attraktivt at være selvstændig

Karsten Mølgaard Jensen mener, at det er en vigtig erkendelse, at både højt profilerede serieiværksættere som Thorborg, Blom og Bjergegaard og elektrikeren Patrik Søgart i bund og grund drives af det samme.

Ifølge ham er svaret nej. Ikke fordi vi som samfund skal se bort fra den værdi, de hurtigt voksende virksomheder skaber, men fordi det at stifte virksomhed skal være en samfundsnorm frem for en gylden drøm.

»Vi skal bruge krudtet på at udvikle en kultur, hvor man gør det til et oplagt valg for langt flere at stifte deres egne virksomheder. Hvor man i ord og handling fremmer det som en attraktiv levevej frem for en vej til hurtig rigdom. Hvis det lykkes, vil væksten og arbejdspladserne følge med,« siger Karsten Mølgaard Jensen.

69 pct. af de selvstændige i Ases analyse ønsker også at fortsætte med at drive virksomhed de næste fem år frem. Tallene er udtryk for, at det store flertal – når de vejer fordele og ulemper op – er tilfredse med det arbejdsliv, de har gennem deres selvstændige virksomhed. Otte pct. svarer nej til, at de ønsker at fortsætte som selvstændige, mens lige så mange (Syv pct.) er i tvivl. En relativ stor andel af de adspurgte, i alt 16 pct., forventer at være gået på pension eller efterløn.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.