Erhverv

Fire store detailkæder overgås af én kæmpe

På listen over verdens største detailkæder skiller én kæde sig ud.

Artiklens øverste billede
Travlhed på Black Friday hos Walmart i Bentonville, Arkansas, USA.

I Danmark har detailkæderne særdeles travlt med at åbne nye butikker, og vi kan mønstre store detailkæder som Dansk Supermarked og Coop Danmark.

Men de er bittesmå, hvis man tager et blik ud over de danske grænser.

Vi har på baggrund af tal fra årsregnskaber for 2013/2014 lavet en liste over verdens fem største detailkæder.

5. Schwarz Gruppe

Antal butikker: 11.150 fordelt over 26 lande (10.000 Lidl-butikker og 1.150 Kaufland-butikker)

Omsætning i 2013: 582,6 mia. kroner

Schwarz Gruppe er verdens femte største detailkæde, men ikke ret længe, skal man tro eksperter og analytikere. Den tyske detailkoncern, der står bag Lidl og Kaufland, er de senere år vokset med raketfart, og flere iagttagere af detailbranchen peger på, at Schwarz Gruppe på sigt bliver Europas største detailkæde.

Schwarz Gruppe udspringer af selskabet Lidl & Schwarz KG, som den tyske detailentreprenør Josef Schwarz grundlagde i 1973 sammen med en pensioneret skolelærer ved navn Ludwig Lidl.

Senere valgte Josef Schwarz at købe rettighederne til navnet ”Lidl” af sin forretningspartner, fordi han ikke kunne bruge navnet ”Schwarz Markt” til meget (Schwarz Markt betyder ”Sort Marked.”)

I dag er Schwarz Gruppe et familieejet selskab med Josef Schwarz’ søn, Dieter Schwarz, i spidsen. Han er verdens 23. rigeste person, ifølge Hurun Report, med en personlig formue på 159 mia. kr.

Mens de fleste danskere velsagtens kender til Lidl, er Kaufland såkaldte hypermarkeder, der ikke er at finde i Danmark, men i Tyskland, Tjekkiet, Slovakiet, Polen, Rumænien, Bulgarien og Kroatien.

4. Costco

Antal butikker: 655 fordelt over 10 lande

Omsætning i 2013: 594,5 mia. kroner

Nok er Costco ”kun” verdens fjerde største detailkæde, men den er verdens største medlemsvarehuskæde. Og hvad betyder det så?

I modsætning til sine rivaler på listen driver Costco medlemsbaserede varehuse, hvor medlemmerne kan købe en lang række forskellige varer, som f.eks. madvarer, autotilbehør, babyudstyr, computere og sports- og fitnessprodukter.

Man skal altså betale for at handle i Costco, typisk omkring 55 dollars (315 kr.) årligt, og i nogle lande er det kun bestemte grupper, der har mulighed for at handle i Costco (erhvervsdrivende f.eks.), ligesom prisen for et medlemskab varierer.

Costco er amerikansk, blev grundlagt i 1983 af Jim Sinegal og Jeffrey Brotman, har hovedsæde i Issaquah, Washington, og beskæftiger over 100.000 ansatte.

3. Carrefour

Antal butikker: 10.100 fordelt over 34 lande

Omsætning i 2013: 627,9 mia. kroner

Carrefour er en fransk lavprisvarekæde, der indgår i Groupe Carrefour-koncernen, Frankrigs største private arbejdsgiver.

Selskabet er grundlagt i 1958, har hovedsæde i Boulougne-Billancourt sydvest for Paris og beskæftiger over 400.000 ansatte.

Den første Carrefour åbnede i Annecy, og siden har kæden ekspanderet til 34 lande verden over. Carrefour-koncernen bedriver både supermarkeder, lavprisvarehuse, discountbutikker, nærbutikker og engros, men er ikke at finde på det danske marked.

Til gengæld har den franske detailgigant gjort sig bemærket med en række store opkøb på det europæiske marked. Senest har den overtaget den spanske discountkæde Dias butikker i Frankrig for små 4,5 mia. kr. samt opkøbt 53 Billa-supermarkeder fra den tyske detailkoncern Rewe Group.

2. Tesco

Antal butikker: 6.800 fordelt over 12 lande

Omsætning i 2013: 665,2 mia. kroner

Tesco er det britiske islæt på listen over verdens fem største detailkæder.

Detailkæmpen med hovedkvarter i Cheshunt, Hertfordshire, sidder på cirka en fjerdedel af det samlede dagligvaremarked i England (hver ottende pund, briterne bruger på at handle, havner hos Tesco), ligesom kæden er stor i en række andre lande.

Tesco blev grundlagt i 1919 af Jack Cohen som en gruppe af markedsboder, inden den første reelle Tesco-butik åbnede i 1929. Fra kun at sælge madvarer har Tesco siden udvidet sit sortiment drastisk og sælger i dag alt fra bøger og tøj til møbler og elektronik.

Men jorden brænder under den britiske detailgigant, der højst sandsynligt ikke er verdens næst største detailkæde, når året er omme. Flere topchefer er blevet fyret efter afsløringer om kreativ bogføring, omsætningen er faldende og titusindvis af Tescos kunder er flygtet til discountkæder som Aldi og Lidl, der buldrer frem på det britiske marked.

Tesco vil vende udviklingen ved at renovere sine godt 600 butikker i Storbritannien samt sætte ny fokus på lave priser, ifølge den nye direktør Dave Lewis.

1. Walmart

Antal butikker: 11.100 fordelt over 27 lande

Omsætning i 2013: 2,7 billioner kroner

Der findes ingen over, ved siden af eller i nærheden af amerikanske Walmart, som ikke blot er verdens største detailkæde, men også verdens største private virksomhed med 2,2 millioner ansatte.

Walmart blev grundlagt i 1962 af Sam Walton og har hovedsæde i Bentonville, Arkansas. Tre fjerdele af Walmarts omsætning generes inden for USA’s grænser, men kæden har butikker i 27 lande verden over og under 71 forskellige navne. I Indien f.eks. bruger Walmart navnet ”Best Price” til sine butikker, mens briterne kan handle i ”Asda,” der også er ejet af Walmart.

Med en svimlende årsomsætning, masser af indflydelse og et stort butiksnetværk på verdensplan sker det ganske ofte, at Walmart sættes i et kritisk lys. Blandt andet mener mange amerikanere, at Walmart er med til at udrydde små købmænd og butikssamfund, når de rykker ind med deres enorme varehuse.

I Danmark har flere investeringsforeninger bandlyst at investere i Walmart på grund af den måde, kæden behandler sine medarbejdere på.

Walmart, der under sloganet ”Save Money, Live Better” slår sig op på lave priser og god service, har tidligere forsøgt at indtage Europa med en storstilet satsning i Tyskland, der imidlertid faldt rædderligt til jorden. Også en satsning i Asien, nærmere bestemt Sydkorea, blev en fiasko.

Walmart er et familiejet selskab og styres af Walton-familien, der gennem sit holdingselskab ejer 50 pct. af den enorme detailkæde. Arvingerne til Walmart er USA’s rigeste familie med en formue på over 833 mia. kr.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.