Københavns Lufthavn gør klar til luftens gigant
Lufthavn planlægger udvidelse, så man kan modtage Airbus A380, som er verdens største fly. Konkurrenterne har allerede plads til kæmpeflyet. Emirates, som har flest eksemplarer af flytypen, ser positivt på de nye muligheder.
Københavns Lufthavn gør klar til at håndtere verdens største fly. Lufthavnen vil bruge op mod 50 mio. kr. på at gøre landingsbanen bredere, så den kan modtage kæmpefly af typen Airbus A380, som har plads til flere end 500 passagerer.
Langt de fleste konkurrerende lufthavne har allerede plads til luftens gigant, så det er vigtigt, at lufthavnen i Kastrup også får muligheden. Hvis et flyselskab vælger at indsætte A380 til København, vil det give ekstra trafik og skabe jobs både i lufthavnen og i regionen.
Det mellemøstlige flyselskab Emirates, der er den største operatør af kæmpeflyet, er parat til at se på mulighederne for at indsætte A380 til København. I alt har 4 flyselskaber, som flyver til København, A380 i flåden.
»Vi er allerede i gang med udbygning og vedligeholdelse af landingsbaner og terminaler. Derfor er det sund fornuft gradvis at gøre lufthavnen klar til at modtage verdens største passagerfly,« siger Thomas Woldbye, adm. direktør i Københavns Lufthavne.
A380 har et enormt vingefang på næsten 80 meter, og derfor skal start- og landingsbanen være 4 til 7 meter bredere end standarden på 45 meter. Lufthavnen indhenter nu tilbud på at give en af banerne, som er 3,3 km lange, ekstra bredde.
Artiklen fortsætter efter grafikken:
Derefter vil man tage en endelig beslutning.
Københavns Lufthavn er allerede i færd med at udvide den såkaldte Finger C, hvor de største fly parkeres. Det er et projekt til ca. 250 mio. kr., og som et led i investeringen bygger lufthavnen i standpladser med to etager målrettet til A380. De store fly har nemlig to passagerdæk i kabinen.
Endnu er der ingen flyselskaber, som har efterspurgt faciliteter til A380. Men ved at udvide i forbindelse med den allerede planlagte udbygning og renovering er lufthavnen klar og kan matche konkurrenterne.
»I øjeblikket benyttes A380 i de allerstørste lufthavne. Vi forventer imidlertid, at der vil være plads i markedet til de mellemstore lufthavne, som København tilhører,« siger Thomas Woldbye.
I øjeblikket benyttes A380 i de allerstørste lufthavne. Vi forventer imidlertid, at der vil være plads i markedet til de mellemstore lufthavne, som København tilhører.
Lufthavnene i både Amsterdam og München har flyvninger med luftfartens største fly, og lufthavnene i Hamborg, Oslo og Stockholm kan allerede modtage flyet.
I sidste uge meddelte den europæiske flyfabrik Airbus, at man overvejede at indstille produktionen af flyet fra 2018, da man ikke have modtaget nye ordrer i 2014. Det får dog ikke Københavns Lufthavn til at tøve.
»Der er solgt mange eksemplarer, og der vil blive leveret flere i de kommende år. Flere selskaber, som flyver oversøiske ruter til København, har A380 i flåden,« siger Thomas Woldbye.
Flyselskaberne er Singapore Airlines, Thai Airways, Qatar Airways og Emirates. Det mellemøstlige selskab Emirates er verdens største operatør med 55 fly A380 i flåden. De flyver til 33 destinationer fra Auckland på New Zealand til Los Angeles på den amerikanske vestkyst.
Emirates ser positivt på muligheden for at flyve med A380 til København.
»Danmark er et nøglemarked for os, og vi er altid på udkig efter nye måder at forbedre vores tilbud til kunderne. Vi opererer allerede et af de største fly fra København, og hvis lufthavnen på et tidspunkt kan håndtere A380 fra Emirates, vil vi naturligvis altid se på forretningsmuligheder, der tilgodeser kunderne,« konstaterer Teddy Zebitz, chef for Emirates i Danmark.
Hvis lufthavnen på et tidspunkt kan håndtere A380 fra Emirates, vil vi naturligvis altid se på forretningsmuligheder, der tilgodeser kunderne.
Han tilføjer, at beslutningen afhænger af efterspørgslen fra passagererne samt lufthavnens kapacitet til at betjene flyet.
»Vores A380-fly er ekstremt populære blandt kunderne, og det er samtidig et effektivt fly, hvad angår brændstofforbrug og udledning. Begge dele er overordnede fordele,« siger Teddy Zebitz.
Emirates begyndte at flyve fra København i 2011, og selskabet har flere gange udvidet kapaciteten med større fly. I øjeblikket flyver Emirates med et Boeing 777-300 fly med 426 sæder. Det er det næststørste fly i selskabets flåde - kun overgået af A380.
Ifølge senioranalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank, der følger luftfarten tæt, er det vigtigt for Københavns Lufthavn at gøre sig parat til at modtage A380.
»Lufthavnen har en vision om at være et knudepunkt i verdensklasse. Der er kamp om flyruterne, og konkurrenterne presser København til at vise sig fra den stærkeste side. Det er vigtigt at måle sig med de bedste og være i stand til at betjene de største fly,« siger Jacob Pedersen.
Det er vigtigt at måle sig med de bedste og være i stand til at betjene de største fly.
Københavns Lufthavn satser hårdt på at tiltrække flere oversøiske ruter, og i øjeblikket er der 27 interkontinentale destinationer på rutekortet. Det er 9 mere end for 5 år siden.
Lufthavnen passerer for første gang 25 mio. passagerer i år efter en vækst i trafikken på 7 pct. Ambitionen er at vokse yderligere og nå 40 mio. rejsende i løbet af to eller tre årtier.
»Flyvninger med A380 er endnu en mulighed for vækst. Omkostningerne pr. sæde er lavere, og flere billige billetter tiltrækker ekstra passagerer,« siger Thomas Woldbye, adm. direktør i Københavns Lufthavne.
Trafikvækst er også godt for turismen og beskæftigelsen. Beregninger viser, at 1 mio. passagerer skaber 1.000 jobs i og omkring lufthavnen samt yderligere 500 arbejdspladser i regionen.
Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.