• Opdateret 16/12/2014 kl. 12:39
Erhverv

Fejl udsætter udbetaling af solcellepuljer

En fejl fra EU-Kommissionen betyder, at der skal udarbejdes korrektioner.

Artiklens øverste billede
Striden med EU-Kommissionen om PSO-afgiften forsinker igen udbetalingen af nye solcellepuljer.

Danske boligejere, der har søgt om at få del i nye solcellepuljer, må igen væbne sig med tålmodighed. En fejl i EU-systemet betyder, at de danske støtteregler til solceller og husstandsmøller ikke kan blive sat i kraft i år.

Det fremgår, at et svar som klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) mandag har givet til Folketingets fagudvalg. Svaret kan ses her.

I svaret forklarer Rasmus Helveg Petersen, at der er fejl og uklarheder i EU-Kommissionens afgørelser. Det betyder, at der skal udarbejdes rettelser.

»Det er forventningen, at Kommissionens korrektioner vil være klar i begyndelsen af det nye år,« skriver ministeren til Klima-, energi- og bygningsudvalget.

»Støttereglerne til sol og husstandsmøller, som vedtaget ved lov nr. 900 af 4. juli 2013 og lov nr. 641 af 12. juni 2013, kan derfor ikke blive sat i kraft i 2014. Det undersøges i øjeblikket nærmere, hvornår støttereglerne kan sættes i kraft.

Udvalget vil blive orienteret, når der foreligger en tidsplan for ikraftsættelse af støttereglerne,« hedder det i svaret.

Udbetalingen af solcellepuljerne blev sat i bero, fordi EU-Kommissionen i begyndelsen af september mente, at den danske støtteordning var traktatstridig.

EU-Kommissionen fandt, at det danske PSO-system diskriminerede elektricitet importeret fra udlandet. PSO er den betaling, der opkræves via elprisen til forskellige former for støtte til vedvarende energi som solceller, vindmøller og biobrændsel.

Afgiften pålægges al el, der forbruges i Danmark, hvorimod det kun er dansk produceret el, der kan få del i støtterordningerne. Og det sidste forhold var EU-Kommissionen ikke tilfreds med.

Det fik i september Rasmus Helveg Petersen til at arbejde for en hurtig løsning på problemet.

»Sagen har skabt usikkerhed blandt både virksomheder og borgere afregningspriser på el og om de lempelser af PSO'en, vi gennemførte i vækstaftalen. Den usikkerhed kan vi ikke leve med. Jeg vil derfor personligt følge op over for EU's konkurrencekommissær, så vi hurtigst muligt kan få finde en stabil løsning,« hed det fra ministeren i en pressemeddelelse fra 8. september.

Men nu kommer der først en løsning i løbet af det nye år, og det falder ikke i god jord hos Dansk Solcelleforening.

»Det er absolut ikke tilfredsstillende for branchen, at sagen nu igen udskydes. Branchen har i mere end tre måneder ventet på en afklaring af sagen. Nu loves der så en løsning i begyndelsen af det nye år. Men hvornår er det,« lyder det fra sollecelleforeningens formand, Flemming Vejby Kristensen.

»Samtidig er der kunder, der ikke kan komme i gang med bygge- eller renoveringsprojekter. Det er ikke godt for en branche, der i forvejen er under pres. Derfor håber vi, at ministeren vil presse på for at få løst sagen så hurtigt som muligt. Men vi ved jo endnu ikke, hvilke fejl der er sket. Er det bare nogle småting, der kan løses hurtigt, eller er det hele grundlaget, der skal laves om,« tilføjer Flemming Vejby Kristensen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.