Her er verdens mest erhvervsvenlige lande
Læs her hvilke lande der giver de bedste betingelser for virksomhederne.
Det amerikanske erhvervsmagasin Forbes laver hvert år en liste over, hvor erhvervsvenlige de enkelte lande i verden er. Ud fra 11 parametre såsom skatteniveau, bureaukrati, korruption og teknologiniveau ranglister Forbes de enkelte lande og giver dem en samlet placering. I år er der 146 lande fra hele verden med i opgørelsen, og især de nordiske lande præger listens top ti.
- Det bedst placerede land på listen er Danmark, som ligger i top 25 på alle 11 parametre. I Danmark er vi især erhvervsvenlige pga. vores lave grad af korruption - hvor vi er det bedst placerede land - og i forhold til personlig frihed – hvor vi sammen med en række andre lande ligger i top. Til gengæld klarer Danmark sig ikke nær så godt i forhold til prisstabilitet og –kontrol samt bureaukrati, hvor vi ligger på henholdsvis 25. og 23. pladsen.
- Den kinesiske region Hongkong får en andenplads i undersøgelsen. Hongkong klarer sig især godt i forhold til handelsfrihed og gode forhold for investorer. Men det ser mindre godt ud på aktiemarkedet, hvor Hongkong kun opnår en 43. plads, og i forhold til innovation, hvor Hongkong placeres på 26. pladsen.
- Det land, hvor virksomhederne får de tredje bedste betingelser, er New Zealand. På hele tre af de 11 parametre opnår landet topplacering. Det er i forhold til gode vilkår for investorer, bureaukrati og personlig frihed. Til gengæld står det ikke helt så godt til med handelsfrihed, hvor New Zealand får en 38. plads, og aktiemarkedet klarer sig heller ikke for godt.
- På trods af at væksten de senere år er faldet drastisk i Irland, klarer landet sig alligevel så godt, at det giver en fjerdeplads på Forbes’ liste. Irland scorer højest på personlig frihed, handelsfrihed og gode forhold for investorer. Til gengæld står det ikke så godt til med aktiemarkedet, hvor Irland indtager en 30. plads.
- På femtepladsen kommer vores naboland Sverige, som især klarer sig godt i forhold til den personlige frihed og ejendomsrettigheder. Til gengæld står det mindre godt til på det svenske aktiemarked og med skatteniveauet.
- Canada er også blandt de bedste lande at drive virksomhed i. Det skyldes især en lavt grad af bureaukrati og høj personlig frihed. Til gengæld står det ikke så godt til med prisstabiliteten og –kontrollen samt det canadiske aktiemarked, hvor landet ligger på henholdsvis en 70. og en 38. plads.
- På syvende pladsen kommer Norge, der især klarer sig godt i forhold til personlig frihed, gode ejendomsrettigheder og et lavt niveau af korruption, hvor Norge alle steder ligger i top fem. Derimod trækker aktiemarkedet og prisstabiliteten og –kontroller ned.
- Østaten Singapore ligger også blandt de mest erhvervsvenlige lande. Singapore klarer sig især godt i forhold til handelsfrihed, gode muligheder for investorer og skatteniveau. Når det kommer til personlig frihed ser det dog ikke nær så positivt ud, her ligger Singapore på 92. pladsen.
- Schweiz ligger i top fem på en lang række parametre: prisstabilitet og –kontrol, ejendomsrettigheder, evnen til innovation, korruption og personlig frihed, men der er andre ting, der trækker ned, som gør, at det kun bliver til en niende plads for Schweiz. Bl.a. forholdene for investorer og bureaukrati, hvor Schweiz ligger på henholdsvis 74. og 58. pladsen.
- Finland sniger sig lige med ind på top ti. Den gode placering skyldes især en høj grad af innovation, personlig frihed og ejendomsrettigheder. Derimod klarer Finland sig knap så godt, når det angår prisstabilitet og –kontrol samt landets aktiemarked.
Hele ranglisten over de 146 lande kan ses her på Forbes’ hjemmeside.