Erhverv

Saudi-Arabien: Olieproduktion bliver ikke reduceret uanset pris

Organisationen af Olieeksporterende Lande - Opec - vil ikke reducere olieproduktionen selv om prisen falder til 20 dollar per tønde.

Artiklens øverste billede
Saudi-Arabiens olieminister Ali al-Naimi.

Og verden kommer måske aldrig til at se oliepriser på 100 dollar per tønde igen. Det sagde Saudi-Arabiens olieminister Ali al-Naimi til Middle East Economic Survey mandag, ifølge Financial Times.

- Det er ikke i Opec-producenternes interesse at sænke produktionen, uanset hvad prisen er. Om den falder til 20, 40, 50 eller 60 dollars, er irrelevant, lød det fra olieministeren.

Ali al-Naimi minister tilføjede, at hvis Saudi-Arabien reducerer produktionen, så vil prisen stige og russerne, brasilianerne og US skiferolie-producenter tage Saudi-Arabiens markedsandel.

The Financial Times bemærker, at Ali al-Naimi ofte er beskrevet som den mest indflydelsesrige person i energibranchen, og hans bemærkninger giver for første gang en forklaring på Saudi-Arabiens strategiændring.

Ifølge olieanalytiker Jamie Webster fra IHS Energy handler det om en grundlæggende ændring i Opecs politik, der er mere ambitiøs end på noget tidspunkt siden 1970'erne.

- Vi er gået ind i skræmmende tider for oliemarkedet, og i de kommende år kommer vi til at håndtere en masse volatilitet, vurderer han.

Faldende oliepriser forårsager alvorlige problemer i lande som Rusland og Venezuela, men det kan være meget gavnligt for den globale økonomi. IMF meddelte mandag, at en lav oliepris over en længere periode vil løfte den globale vækst med 0,7 pct.point i 2015 og 0,8 pct.point i 2016. Kina vil være den nation, der får den største effekt med 0,7 procentpoint i 2015 og 0,9 procentpoint i 2016.

Ali al-Naimi pointerede, at Saudi-Arabien og andre producenter i Golf-regionen kan modstå lange perioder med lave oliepriser, primært fordi deres produktionsomkostninger ligger helt nede på omkring 4-5 dollar per tønde.

Men ud over Rusland og Venezuela vil lange perioder med lave oliepriser påvirke produktion i Brasilien, Vestafrika og Arktis.

- Vi ønsker at vise verden, at de højeffektive producentlande er dem, der fortjener markedsandelene. Hvis prisen falder, så falder den... andre vil blive alvorligt ramt, før vi føler noget som helst, lød det fra Ali al-Naimi.

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.