Lille bank slår de store på afkast
Lån & Spar Banks aktie er blandt de allerbedst præsterende danske bankaktier i 2014.
Den lille delvist lønmodtagerejede børsnoterede bank har sikret sine aktionærer, der blandt andet tæller Politiforbundet og Danmarks Lærerforening, et afkast på 40,2 pct. i år.
Blandt bankaktierne overgås afkastet kun af Nørresundby Bank, der er centrum for en veritabel opkøbskrig, hvor både Spar Nord Bank og Nordjyske Bank bejler til bankens aktionærer.
Danske Bank, der løftede sin egenkapitalforrentning til 8,9 pct. i årets første ni måneder, er nummer tre på listen. På tredjepladsen kommer Danske Andelskassers Bank, som fik vendt et dundrende underskud til overskud i årets første ni måneder.
Sydbank, der leverede gedigne regnskabsoverraskelser til investorerne i både andet og tredje kvartal, er nummer fem med et afkast på cirka 31 pct.
Men Lån & Spar Bank har der været relativt stille omkring. Banken har kunnet melde om kundefremgang, men modsat mange af konkurrenterne kommer fremgangen ikke på baggrund af en indtjeningsmæssig krise. Faktisk har banken leveret ret stabile overskud siden kriseåret 2008.
- Vi vil gerne have landets mest tilfredse kunder, og jeg synes, det afspejler sig i den kundetilgang, vi har, siger bankens administrerende direktør John Christiansen.
Banken har blandt andet satset på unge, på andelsboliglån og på at give en attraktiv rente på sin lønkonto. Og hvor dagsordenen hos de store banker står på filiallukninger, har Lån & Spar faktisk udvidet filialnettet og åbner til foråret en ny afdeling i Glostrup. Det skal dog med, at det samlede antal filialer kun er oppe på 20.
- Der er et behov for at være fysisk til stede, men ikke i samme omfang som tidligere. Vi mener stadigvæk, at det vil være fornuftigt at åbne et par stykker mere, siger John Christiansen.
Selvom banken vokser organisk med et udlån der er steget til 8,6 mia. kr. ved udgangen af tredje kvartal fra 8,5 mia. kr. et år tidligere, afviser direktøren ikke at deltage i den konsolidering, der foregår i banksektoren i disse år. Banken har tidligere købt fondsafdelingen fra Gudme Raaschou, og har også været med i kampen om resterne af Fionia Bank og Amagerbanken.
- Vi vil gerne deltage i opkøb, men pris og match skal være det rigtige, siger John Christiansen.
- Vi har en god, sund forretning, og så taber vi næsten ikke penge på dårlige forretninger. Vi er primært til stede i storbyerne, og vores kunder har gode, stabile job, tilføjer han.
Bankens fokus på privatkunder sikrer den også et overskud af indlån i forhold til udlån. Og til trods for, at det lave renteniveau ikke ligefrem gør det attraktivt at have penge stående i Nationalbanken, så er direktøren godt tilfreds med den forrentning, banken kan hente på sin overskudslikviditet.
- Vi har vækst på alle forretningsområder, og det kaster indtjening af sig. Og vi investerer også i obligationer. Det har da absolut været svært, men det har udviklet sig ganske fornuftigt, siger John Christiansen.
Mens aktionærerne i Lån & Spar og ikke mindst Nørresundby Bank har haft råd til lidt ekstra julegaver i år, så ser det ganske anderledes ud for investorerne i Østjydsk Bank, der har mistet mere end 66 pct. af sin værdi i årets løb. Den værst præsterende blandt de danske banker måtte opgive at sælge sig selv som en samlet pakke og har i stedet frasolgt filialer stykvis. Alligevel undgår banken næppe en kapitalforhøjelse.
- Vi har undersøgt mulighederne for et samlet salg af banken, og lad mig bare sige, at det kunne vi ikke. Derfor synes jeg, at det her er en god løsning i kombination med en senere kapitalforhøjelse, sagde bankens direktør Max Hovedskov tidligere i december til Ritzau Finans.
Blandt de store banker har Danske Bank givet det største afkast, nemlig 35 pct., mens Jyske Bank har indbragt 6,8 pct. til sine aktionærer. Nordea Bank aktionærer har fået et negativt afkast på 0,6 pct. i år.
Disse bankaktier har givet størst afkast i 2014:
- Nørresundby Bank 102,7 pct.
- Lån & Spar 40,2 pct.
- Danske Bank 35,0 pct.
- Danske Andelskassers Bank 31,6 pct.
- Sydbank 31,3 pct.
Disse bankaktier har klaret sig dårligst i 2014:
- Østjydsk Bank -66,6 pct.
- Totalbanken -23,5 pct.
- Banknordik -19,1 pct.
- Skjern Bank -15,7 pct.
- Lollands Bank - 11,7 pct.
Opgørelsen er baseret på aktiekurser tirsdag formiddag.
Ritzau Finans