Juraekspert: Danske selskaber taber klagesag om Thule
Det bliver en tabersag for de tre danske konsortier, der har klaget over, at udbuddet af serviceopgaver på Thule-basen er endt på amerikanske hænder, vurderer juraekspert.
De tre danske konsortier, der har klaget over, at en milliardkontrakt på serviceopgaver ved Thule-Basen er gået til et amerikansk selskab, vil tabe sagen.
Så klar er meldingen fra Søren Friis Hansen, professor i selskabsret på Copenhagen Business School (CBS), der har fulgt balladen om Thule-udbuddet tæt.
»Jeg har svært ved at se, at de danske selskaber skulle få medhold i deres klage, for det amerikanske selskab opfylder 100 procent de betingelser, man har stillet,« vurderer Søren Friis Hansen.
Han forklarer, at som udbuddets tekst er skruet sammen, opfylder vinderselskabet Exelis Services A/S uden tvivl de juridiske krav som registreret dansk selskab, selv om selskabet reelt er ejet af den amerikanske forsvarsvirksomhed Vectrus.
Det går stik imod gamle dansk/amerikanske forsvarsaftaler, der siger, at opgaven enten skal gå til danske eller grønlandske virksomheder. Aftalerne er lavet for at sikre, at den amerikanske militærbase i Thule kommer den grønlandske økonomi til gode.
I DI vil man endnu ikke acceptere et nederlag til de danske konsortier.
»Jura er jo ikke en eksakt videnskab, og der kunne være andre synspunkter,« siger Frank Bill, direktør i Forsvars- og Aerospaceindustrien i Danmark, der hører under DI.
»Jeg kan ikke forstille mig andet end, at den amerikanske domstol selvfølgelig tager højde for de aftaler, der er mellem USA og Danmark og læser udbudsbetingelserne i den kontekst. Vi forventer, at amerikanerne lever fuldt op til de aftaler, som stadig gælder,« siger han.
Alle parters øjne hviler nu spændt på den amerikanske rigsrevision, GAO, der sidst i februar skal afgøre, om milliardkontrakten lovligt er endt hos amerikanerne.
Sker det, ender hovedpinen hos udenrigsminister Martin Lidegaard (R), der i forvejen er under pres i sagen.
»Det sætter udenrigsministeriet i en knibe. De har hidtil skudt sagen til hjørne og håbet, at klagesagen vil løse det,« siger Jon Rahbek-Clemmensen fra Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet.
Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.