Erhverv

Fedme giver økonomien uventede bredsider

Den hastigt voksende fedme i USA øger ikke kun sundhedsudgifterne, men øger også brændstofforbruget og den sociale ulighed.

Artiklens øverste billede
Fedme betyder flere udgifter til medicin, sygefravær og transport, og det øger uligheden i samfundet.

Hver tredje amerikaner er normaltvægtig - de slanke er altså i den grad i undertal i guds eget tykke land.

En anden tredjedel er overvægtig. Og den sidste tredjedel er fed eller ekstremt fed.

Udover de personlige omkostninger begynder det nu at skade den amerikanske økonomi på måder, man ikke har taget højde for. Det er altså ikke kun de svimlende medicinudgifter og de tyngende udgifter til behandling af de overvægtige og fedes følgesygdomme, der er problemet.

Det har nået et niveau, hvor det øger uligheden i samfundet både mellem de etniske grupper og mellem indkomstklasser, og det øger transportomkostningerne og mindsker produktiviteten.

»Vi er nødt til at overveje seriøse interventioner, som går ud over den normale tankegang,« siger professor Walter Willett, professor i ernæring ved Harvard Universitet til nyhedsbureauet Bloomberg.

Fedme og overvægt medførte i 2010 en stigning i sundhedsudgifterne på 316 mia. dollars eller over 2.100 mia. kr. Den regning er steget med 48 pct. på bare fem år.

Det koster også andre dele af økonomien, fordi de enorme udgifter på sundhedsområdet ikke kan bruges til f.eks. investeringer i erhvervslivet eller andre former for økonomisk vækst.

Desuden har meget overvægtige mennesker flere sygedage og er dermed mindre produktive. Fedme er også skævt fordelt på afroamerikanere og andre befolkningsgrupper, viser statistikkerne i USA. Og på indkomstgrupper.

Endelig medfører den bogstaveligt talt meget store overvægt også øgede transportudgifter til flybrændstof og benzin i bilerne.

Forskere i USA har vurderet, at der bliver brugt fire milliarder ekstra benzin til transporten alene pga. amerikanske vægtproblemer.

Professor Walter Willett vurderer, at en fedmeandel på 5 pct. i USA ville være ideel, mens 10 pct. nok vil være mere realistisk på langt sigt.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.