Erhverv

Danske kapitalfonde flopper

Trods milliarder af kroner fra danske pensionskasser har landets kapitalfonde ikke været i stand til at skaffe afkast, der kan måle sig med hverken aktiemarkedet eller udenlandske fonde.

Artiklens øverste billede
»Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende. Vi har også haft dårlige erfaringer med danske kapitalfonde,« siger investeringsdirektør Henrik Olejasz Larsen fra Sampension på baggrund af Finans' kortlægning af fondenes afkast.

De danske kapitalfonde har ikke været i stand til at levere ordentlige afkast til deres investorer.

Det viser en kortlægning, som Finans har foretaget af afkastene i landets største kapitalfonde. Reelt har kun et par enkelte fonde siden opstarten i midten af 1990’erne formået at leve op til investorernes standardkrav om, at en fond som minimum skal fordoble ejernes kapitalindskud i løbet af dens levetid.

Fonde som den nu lukkede Dania Capital, Odin Private Equity, Maj Invest og en række af Axcels fonde har således ikke formået at levere godkendte afkast.

Når vi kigger på de danske kapitalfonde må vi bare konstatere, at resultaterne generelt ikke har været gode nok.

Henrik Nøhr Poulsen, , investeringsdirektør i Industriens Pension.

En stribe fonde herhjemme forsøger at hemmeligholde deres resultater, men via investorkilder har Finans fået adgang til de fortrolige afkasttal, der efterfølgende er blevet præsenteret for fondene. De tal viser, at det kun er 6 ud af 19 danske fonde, der indtil nu har været i stand til at fordoble ejernes kapitalindskud. En standard, som både danske og udenlandske fonde bliver bedømt efter.

»Når vi kigger på de danske kapitalfonde må vi bare konstatere, at resultaterne generelt ikke har været gode nok. Når vi benchmarker dem mod eksempelvis aktiemarkedet eller udenlandske fonde, så leverer mange af dem ikke et tilfredsstillende afkast,« siger investeringsdirektør i Industriens Pension, Henrik Nøhr Poulsen, der samlet set har placeret omkring 11 mia. kr. af medlemmernes penge i unoterede aktier herunder kapitalfonde.

Samtidig er der kun fem fonde, der har formået at overgå afkastet på det danske aktiemarked i deres levetid. Det gælder bl.a. fonden Axcel III, der inkluderer superinvesteringen Pandora.

Vi har også haft dårlige erfaringer med danske kapitalfonde, men alligevel har vores samlede portefølje af kapitalfonde rent faktisk slået børsmarkedet. Det siger også noget om, at de danske har klaret sig dårligere end de udenlandske.

Henrik Olejasz Larsen, , investeringsdirektør i Sampension.

»Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende. Vi har også haft dårlige erfaringer med danske kapitalfonde, men alligevel har vores samlede portefølje af kapitalfonde rent faktisk slået børsmarkedet. Det siger også noget om, at de danske har klaret sig dårligere end de udenlandske,« siger investeringsdirektør Henrik Olejasz Larsen, Sampension.

Offentligt tilgængelige tal fra store internationale kapitalfonde som EQT, CVC, Nordic Capital viser da også, at de kontinuerligt leverer gennemsnitlige afkast, der ligger betydeligt højere end de danske fonde.

Robert Splid, der er ekstern lektor ved CBS med speciale i kapitalfonde, mener, at de danske kapitalfonde har skuffet.

»De danske kapitalfonde har generelt set ikke klaret sig bedre end aktiemarkedet. Og når man korrigerer for risikoen ved at investere i selskaber, der er mere gearede end de børsnoterede, er risikoen tilmed større. Det skal heller ikke glemmes, at investorerne jo skal reservere kapital fra dag ét uden at få noget afkast, fordi kapitalfondene først begynder at finde investeringer, når de har fået tilsagnene,« siger Robert Spliid.

Finansdirektør Lars Thomasen fra landets største kapitalfond Axcel peger på, at de danske fonde har haltet efter de nordiske konkurrenter i 1990’erne og frem til midten af 00’erne, hvorefter fondene ifølge Axcel igen er begyndt at levere konkurrencedygtige afkast.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.