Milliardvirksomhed solgt bag om ryggen på ejerne
Kapitalfonden Triton solgte DSVM Group uden at spørge de øvrige ejere, selv om aktionæroverenskomst ellers slår fast, at de øvrige investorer skal godkende et salg.
Kapitalfonden Triton er i fare for at have begået en alvorlig fodfejl i forsøget på at slippe af med miljøvirksomheden DSVM Group.
Tidligere i år solgte den svenske fond nemlig det tidligere DSV Miljø til en række af virksomhedens kreditorer herunder FIH, LD og PKA for 1 krone uden at få salget godkendt af selskabets mange småaktionærer, der samlet set sidder på 15 procent af koncernen.
Det fremgår ellers af en aktionæroverenskomst mellem partnerne, som Finans er i besiddelse af, at et samlet salg af det gældsplagede DSVM blandt andet kræver godkendelse af både kapitalfonden Triton samt 51 procent af de nuværende og tidligere ledere i DSVM, der ejede aktier for 11,5 mio. kr. i koncernen.
»Fremgangsmåden er dybt kritisabel og efter minoritetsaktionærernes opfattelse strafbar, idet LD og FIH på ansvarspådragende og strafbar vis har tilegnet sig minoritetsaktionærernes værdier, uden at aktionærerne overhovedet har været involveret i beslutningsprocessen,« skriver advokat Karoly Németh fra Advokaterne Németh & Sigetty i et brev til de advokater, der repræsenterer de øvrige aktionærer og långivere i sagen.
Karoly Németh repræsenterer mindretalsaktionærerne i DSVM, der har selskabets tidligere direktør Leif Tullberg i spidsen. De mindre aktionærer truer med en voldgiftssag på baggrund af salget.
Søren Friis Hansen, der er professor i selskabsret ved Handelshøjskolen i København, understreger, at man typisk kun kan omgå en aktionæroverenskomst i helt særlige tilfælde.
»En aftale mellem partnerne er altid gældende medmindre, man afholder en generalforsamling, hvor en handel bliver vedtaget af flertallet. Hvis det ikke er sket, vil de øvrige aktionærer have mulighed for at kræve erstatning,« siger han.
Hos LD peger direktør Dorrit Vanglo på, at det er kapitalfonden Tritons ansvar at sørge for, at aftalerne i en aktionæroverenskomst overholdes.
»Når man køber en virksomhed, undersøger man normalt ikke, hvad der er af aftaler mellem aktionærerne. I forbindelse med salget er det sælgers opgave at have styr på, at man også har ret til at sælge et aktiv. Derfor går vi naturligvis ud fra, at når Triton sælger til os, har de også rent faktisk ret til at sælge DSVM,« siger hun.
Triton har ikke ønsket at kommentere sagen.
Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.