Erhverv

Tidligere Dong-guldfugle lander stort overskud

De fem tidligere Dong-folk, der var årsag til den omstridte fyring af Anders Eldrup, lander overskud på over 200 mio. kr. i deres nye forretning.

Jakob Baruël Poulsen står i spidsen for CIP, der meget vel kan ende med at blive en rigtig solid forretning for en række pensionskasser, der har investeret i Baruël Poulsens og de fire andre tidligere Dong-guldfugles nye selskab.  Foto:CIP

En lille gruppe højt profilerede Dong-folk står nu bag en række succesrige fonde, der allerede i første leveår leverer kæmpe overskud.

De fem tidligere profiler i det statslige energiselskab med lederen af Dong’s forhenværende elitedivision Corporate Affairs, Jakob Baruël Poulsen, i spidsen har således skabt et overskud på over 200 mio. kr. i deres nye virksomhed Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), der via fonde investerer i infrastruktur og energi, herunder vindkraft.

De fem forhenværende Dong-folk blev i forbindelse med skandalen om tårnhøje lønninger og usædvanlige ansættelsesforhold kendt som de fem guldfugle, der var den primære årsag til fyringen af Dong’s daværende direktør, Anders Eldrup.

Siden har en voldgiftsag dog renset Anders Eldrup, ligesom de fem Dong-folk hurtigt stiftede deres nye investeringsselskab, der blev skabt med økonomisk milliardstøtte fra primært PensionDanmark samt en række andre pensionskasser, og indtil videre ser det ud til at være en rigtig god forretning. 

Artiklen fortsætter under billedet...

Alene CIP’s første fond, der siden etableringen har foretaget en række milliardinvesteringer, kan således fremvise et overskud på 186 mio. kr., hvilket må siges at være tilfredsstillende set i lyset af, at det reelt blot er fondens andet leveår.

»Det er et fint regnskab med et resultat på 186 mio. kr., hvilket vi er godt tilfredse med. Fondens indtægter stammer fra fondens investering i seks onshore vindparker Skotland og Wales i samarbejde med Falck Renewables samt to biomassefyrede kraftværker i England, som fonden investerer i sammen med det dansk-baserede BWSC,« siger senior partner i CIP Christian Skakkebæk.

Kort om Copenhagen Infrastructure Partners
  • Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) er et danske managementselskab, der blev etableret i oktober 2012. Selskabet har med PensionDanmark som seed investor etableret sin første fond Copenhagen Infrastructure I K/S med et samlet tilsagn på 6 mia. kr.
  • Managementselskabet bliver styret af fire tidligere ledende figurer i energiselskabet DONG’s omstridte afdeling Corporate Affairs. De fire partnere er: Jakob Baruël Poulsen, Rune Bro Róin, Torsten Lodberg Smed og Christian Skakkebæk. Senere kommer også den tidligere DONG- og McKinsey-medarbejder Christina Grumstrup Sørensen til.
  • Senere i august 2014 bliver yderligere to tidligere DONG-folk i form af Lars Thaaning Pedersen og Henrik Scheinemann, tilknyttet.
  • I oktober 2014 stiftede CIP sammen sin næste fond Copenhagen Infrastructure II K/S. Bag fonden står otte institutionelle investorer med et samlet tilsagn på 8 mia. kr. Investorerne bag fonden er DIP, JØP, Lægernes Pensionskasse, PBU, Nordea, Nykredit, PFA og PensionDanmark. Alene PensionDanmark stod for de 3,5 mia. kr. af det samlede tilsagn.
  • Begge CIP’s fonde har fokus på investeringer i energiinfrastruktur så som biomassefyrede kraftværker, el-transmissionsnet samt onshore og offshore vindkraft.

CIP har samlet set fået tilsagn for 16 mia. kr., hvoraf PensionDanmark står for godt knap 9 mia. kr. Indtil videre har CIP via sine to fonde investeret for omkring 8 mia. kr. primært inden for vindkraft og kraftværker, og pensionskassen er godt tilfreds med udviklingen indtil videre.

»Fonden supplerer vores direkte investeringer i alternativer og bidrager dermed til, at vi selv med en kraftig vækst i balancen kan opretholde målsætningen om at have 10 pct. af formuen placeret i denne type af aktiver,« siger direktør i PensionDanmark Torben Möger Pedersen.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

BRANCHENYT
Læs også