Erhverv

Ny topchef skal kulegrave og trimme Lundbeck

Lundbecks kommende topchef skal gennemgå selskabet med en tættekam og gennemføre store besparelser. Det er nødvendigt for koncernen, der står over store udfordringer.

Artiklens øverste billede
Lundbecks bestyrelsesformand Håkan Björklund (tv.) er på jagt efter en ny direktør, der skal gennemgå selskabet med tættekam. I baggrunden ses Lundbecks finansdirektør Anders Götzsche.

Når Lundbecks kommende topchef sætter sig i stolen, er det med et mandat til at skære hårdt i omkostninger hos det 100-år gamle selskab. Det erfarer Finans.

Lundbeck har annonceret, at en ny administrerende direktør skal være på plads senest til august. Finans erfarer fra kilder med kendskab til arbejdet med at finde en ny direktør, at mandatet til den nye topchef er, at der skal skæres hårdt og dybt.

Det skal findes besparelser i den 9,2 mia. kr. store omkostningsbase, der er vokset i takt med, at Lundbeck har købt op og ekspanderet geografisk for at overkomme patentudløb på tidligere milliardprodukter.

Derudover er beskeden til den nye topchef, at pipelinen – de lægemidler, der er på vej gennem udvikling – skal gennemgås tæt, så udgifterne til forskning og udvikling kan skæres ned. De lød i 2014 på 2,8 mia. kr. eller 21 pct. af den samlede omsætning.

Desuden skal den stribe af partnerskabsaftaler, som Lundbeck har indgået de seneste år, gennemgås med tættekam, så der kan træffes større fravalg.

Lundbeck har de seneste år været plaget af patentudløb på milliardmidler. Det har vendt milliardoverskud til underskud og barberet milliarder af omsætningen.

»Lundbecks store udfordring er, at de er ramt af patentudløb, som de nye midler ikke rigtigt kompenserer for. Samtidig har selskabet en masse nye midler, der skal lanceres, hvilket koster mange penge,« siger Søren Løntoft Hansen, analytiker hos Sydbank.

Lundbecks store udfordring er, at de er ramt af patentudløb, som de nye midler ikke rigtigt kompenserer for. Samtidig har de en masse nye midler, der skal lanceres,hvilket koster mange penge.

Søren Løntoft Hansen, , analytiker hos Sydbank.

For at imødegå patentudløbet har Lundbeck købt op for lige under 13 mia. kr. siden 2008, da nye lægemidler er købt til og der er oprettet en stor og dyr salgsstyrke i USA. Op indtil nu har flere af de midler, der skulle erstatte omsætningen, dog ikke leveret som ventet. Flere nye midler er på vej, men det vil tage lang tid, før de indbringer det, som salgsstyrken og de mange lanceringer koster.

De mennesker, der skal ansætte den nye direktør, er ikke uvante med hårde besparelser og turnarounds. Flere prominente bestyrelsesmedlemmer kommer fra Coloplast, der har gennemført sin egen markante turnaround med fyringer, fokusering på profitabilitet og outsourcing.

Det drejer sig om tidligere finansdirektør Lene Skole, der nu er næstformand i bestyrelsen i Lundbeck som repræsentant for ejeren Lundbeckfondet og administrerende direktør for Coloplast Lars Rasmussen, der sidder i bestyrelsen. Samtidig sidder bestyrelsesformand for Lundbeck Håkan Björklund i Coloplasts bestyrelse.

Sidst er kriseknuseren Jesper Ovesen, der har stået i spidsen for store effektiviseringsprogrammer i blandt andet Nokia Siemens Networks og TDC, kommet ind til.

Lundbeck har ingen kommentarer til oplysningerne og fortæller, at når selskabet har noget at kommunikere, vil man gøre det.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.