• Opdateret 20/05/2015 kl. 15:31
Erhverv

Carlsberg fyrer 180 medarbejdere - 75 i Danmark

Det betyder, at hovedkontoret i København bredt reduceres fra 500 til 425 medarbejdere

Artiklens øverste billede
Det er især i kontorsiloen, som Carlsbergs hovedkvarter i Valby kaldes, at de fleste fyringer i Danmark har ramt. I alt mister 75 ansatte med hovedkontorsfunktioner jobbet i den seneste sparerunde.

Carlsberg har afsluttet samtalerne med sine medarbejdere om den nye spareplan Fit for the future. Den betyder, at omkring 180 medarbejdere er blevet afskediget bredt i bryggeriets hovedkontor og i regionale funktioner.

De 75 er fundet i Danmark, hvor hovedkontoret dermed er blevet reduceret fra ca. 500 ansatte til 425 ansatte. I alt er hovedkontors- og de regionale funktioner blevet reduceret med cirka 20 pct. ud af i alt cirka 900 medarbejdere.

Finans har spurgt Carlsbergs informationschef Jens Bekke om fyringsrunden.

Hvad betyder det, når I skriver, at I vil skabe en mere agil organisation?

»Vi har set på, om der er nogle ting, der bliver lavet dobbelt, og om vi gør tingene hensigtsmæssigt. Organisationen er bygget op over mange år, så det vi gør nu er, at vi har gået det hele i gennem og har forsøgt at fjerne de funktioner, som ikke længere skaber værdi. Og om tingene er placeret de rigtige steder.«

De 105 uden for Danmark, hvor har de været ansat?

»Det er mange forskellige steder. Det er i regionshovedkontorerne i Danmark, Hongkong og Skt. Petersborg. Og i produktionsstyringen, der ligger i Schweiz, er der også forsvundet stillinger. Det er sket i mange lande.«

Hvordan har stemningen været på hovedkontoret i de seneste par dage i Valby?

»Når den slags sker, så er der altid en trykket stemning. Det er hverken sjovt for dem, der er blevet afskediget, eller dem, der sidder tilbage.

Er der røget nogen ud af den næstøverste ledelse (Executive Commmittee, der består af 10 medlemmer, red.)?

»Ja. Bengt Erlandsson stopper og går på pension og dermed reduceres ExCom fra 10 til 9 medlemmer. Der kommer selvfølgelig en ny indkøbschef, men ikke på samme niveau,« siger Jens Bekke.

Carlsbergs topledelse vil ikke kommentere ændringerne i forbindelse med de mange afskedigelser. Her henviser Jens Bekke til den udtalelse, topchefen Jørgen Buhl Rasmussen kom med i forbindelse med kvartalsregnskabet forrige tirsdag. Her sagde han:

»Nu har vi gennem en årrække bygget en organisation op, og så er det et godt tidspunkt at se på, om der er steder, hvor den skal skæres til, gøres mere fleksibel og mindske kompleksiteten. Hvad det kommer til at betyde, vil vi fortælle internt om ikke så længe. Mere vil jeg ikke sige om den sag,« lød det fra Jørgen Buhl Rasmussen.

Carlsberg har gennem flere år optimeret sin »maskinpark« og selve produktionsstrukturen. Det er senest sket gennem effektiviseringsprogrammet BSP1, som er et standardiseringsprojekt, der skal effektivisere alt fra markedsføring til antallet af forskellige pakninger og emballagetyper.

Nu var turen så kommet til selve organisationen. Alene i København betyder reduktionen på 75 medarbejdere ud af 500 på hovedkontoret, at man nærmer sig definitionen på en »massefyring«, der normalt anvendes om en reduktion på mindst 10 pct. Når det ikke helt gælder i dette tilfælde, skyldes det, at Carlsberg har over 46.000 ansatte globalt.

I øvrigt fratræder Jørgen Buhl Rasmussen sin stilling med virkning fra den 15. juni og overlader posten til hollænderen Cees t' Hart. Det betyder, at en ny og slankere organisation vil stå klar til Jørgen Buhl Rasmussens efterfølger.

Cees t' Hart slipper så for at begynde sin Carlsberg-tid som den store slagter. Det klarede forgængeren som sin sidste opgave. Besparelserne kommer ikke til at slå i gennem i 2015, men får effekt fra regnskabsåret 2016.

»Fit for the future«, der er besluttet af Carlsbergs Executive Committee, har været i støbeskeen siden sidste år og dermed før det blev annonceret, at Jørgen Buhl Rasmussen skulle forlade sin stilling.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.