Erhverv

Rigsrevisionen løfter pegefingeren over for DR-chefens løn

DR's topchef Maria Rørbye Rønn får en "høj" løn, påpeger Rigsrevisionen, der fremover vil have en skriftlig begrundelse, hvis DR giver generaldirektøren lønhop.

Artiklens øverste billede
DR's generaldirektør Maria Rørbye Rønn fik sidste år en fast løn på 3,5 mio. kr. Den samlede lønpakke var på 3,7 mio. kr.

Rigsrevisionen rynker brynene over den 25 pct.-lønstigning, som DR's bestyrelse sidste år gav generaldirektør Maria Rørbye Rønn.

Generaldirektørens faste løn steg fra 2,8 mio. kr. til 3,5 mio. kr. Det er er "et højt niveau" sammenlignet med andre offentligt aflønnede ledere i tilsvarende stillinger, og lønstigningen i sig selv er "betragtelig", konstaterer Rigsrevisionen i sit revisionsprotokollat, som Finans har fået aktindsigt i.

"En sådan lønstigning bør skriftligt begrundes og dokumenteres, og (Rigsrevisionen, red) skal anbefale, at dette gøres fremadrettet," skriver Rigsrevisionen.

»Det er et vink med en vognstang til DR's bestyrelse om at se på, om lønnen er kommet for højt op, og om den fremover har et rimeligt niveau,« siger Bent Greve, professor i samfundsvidenskab ved RUC.

Samme melding lyder fra Jørgen Grønnegaard Christensen, professor emeritus, Aarhus Universitet:

»Det er en indirekte kritik. Rigsrevision spørger, om DR’s bestyrelse har brugt det rette sammenligningsgrundlag til at fastsætte generaldirektørens løn.«

Rigsrevisionen sammenligner med andre topchefer i staten, og her ligger DR-chefen over f.eks. den bedst lønnede departementchef, der tjener ca. 2 mio. kr.  DR's bestyrelsesformand, Michael Christiansen, begrunder, at Maria Rørbye Rønn begyndte på et lavere lønniveau end sin forgænger, men at lønnen nu matcher markedet og den tidligere generaldirektørs løn. Han sammenligner især med TV 2's topchef, Merete Eldrup, der sidste år fik i alt 5,2 mio. kr.  

»Jeg tager naturligvis Rigsrevisionens bemærkning til efterretning. Men jeg konstaterer også, at Rigsrevisionen ikke havde bemærkninger til et tilsvarende lønniveau, dengang generaldirektøren hed Kenneth Plummer (DR's generaldirektør 2005 - '10, red.) Det forekommer mig en anelse specielt. Og i hvert fald må jeg sige, at det gør det lidt vanskeligt at være bestyrelsesformand,« siger han.

Rigsrevisionens anmærkning har ikke formelle konsekvenser for DR. Bestyrelsen fastsætter stadig selv lønniveauet. Men den løftede pegefinger vil indgå i en politisk strategisk balancegang, siger Jørgen Grønnegaard Christensen.

»Rigsrevisionens anmærkninger er ikke et direktiv, så DR’s bestyrelse skal afveje rimelighed og konkurrencesituationen over for de politiske bindinger, der gælder,« siger han og pointerer, at politikerne - trods armslængde-princippet - er noget tættere på DR's drift end på TV 2, bl.a. via de politisk udpegede bestyrelsesmedlemmer.

Lønstigningen, der flankeredes af lønhop til flere DR-chefer, har allerede fået en del opmærksomhed, fordi den skete samme år, som DR fyrede 101 medarbejdere og lukkede underholdningsorkestret.

Det var mandag ikke muligt at få en kommentar fra Rigsrevisionen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.