23-årig skal være topchef i milliardvirksomhed - men kun i en måned
Adecco vil nedbringe ungdomsarbejdsløsheden ved at lade unge stå i spidsen for 23 af rekrutteringsvirksomhedens afdelinger rundt om i verden.
Det fleste 23-årige drømmer bare om et studiejob til at supplere SU’en med og til at pynte lidt på CV’et. Det er de færreste, der på det tidspunkt i karrieren går efter titlen som adm. direktør. Men det er ikke desto mindre, hvad 23-årige Michelle Dyrby skal være i vikar- og rekrutteringsvirksomheden Adeccos danske afdeling. I hvert fald i en måned.
Hun har nemlig vundet konkurrencen CEO1Month, hvor Adecco Danmark giver en ung muligheden for at blive chef for hele virksomheden i en måned. Tiltaget er en del af kampagnen Way to work, hvor Adecco forsøger at give sit bidrag til at mindske ungdomsarbejdsløsheden ved at sætte fokus på hvilke fordele, der er ved at ansætte unge.
CEO1Month har kørt i Adecco i flere omgange, men det er første gang, at den danske afdeling deltager.
»Det er spændende. Vi får en masse ny viden, det nyeste fra skolerne og en masse god energi fra de unge. De kan rent faktisk bidrage med nogle nye vinkler, som vi kan lære af. Og så betyder det også, at vi bliver lidt klogere på, hvad de kan bidrage med. Det er vigtigt for os at kunne fortælle kunder og andre virksomheder om den værdi, det faktisk har at ansætte unge,« siger Susan Nørgaard, der er salgs- og marketingdirektør i Adecco Danmark.
For hun mener, der er brug for nogle, der fortæller virksomhederne, at det ikke er farligt at ansætte de unge.
»Vi oplever generelt, at der er noget usikkerhed om at turde ansætte nyuddannede. Virksomhederne vil både have det unge og veluddannede, og samtidig vil de have erfaring. Det er også det, vi ser, når vi kigger på ungdomsarbejdsløsheden inden for visse områder, hvor den stadig er rigtig høj i Danmark,« siger Susan Nørgaard.
Michelle Dyrby begynder i slutningen af juli i sin nye – og midlertidige - stilling som adm. direktør med alt, hvad det indebærer af ansvar, beslutninger og møder med kunder og den øvrige topledelse. Hun har dog en livslinje i form af Mickey Maymann, der normalt er adm. direktør i Adecco Danmark.
»Jeg kan godt lide at blive udfordret, så jeg glæder mig meget til at komme i gang og få nogle helt andre udfordringer, end jeg i dag møder på studiet og i mit studiejob. Jeg forventer at møde mange spændende mennesker, som jeg kan lære en masse af. Og så håber jeg da også, at jeg kan give nogle værktøjer tilbage til dem,« siger Michelle Dyrby.
Til daglig læser hun en til cand.merc. i psykologi – en kombination af økonomi og psykologi – på Copenhagen Business School, CBS, mens hun har et studiejob hos Maersk Oil.
Det var en veninde, der for et par måneder siden foreslog Michelle Dyrby at søge stillingen. Og siden da har hun sammen med de 53 øvrige ansøgere været gennem en udvælgelsesproces, hvor hun i torsdags løb med sejren efter at være blevet testet på en lang række områder.
»Vi har kigget på deres uddannelsesmæssige baggrund, hvilke erfaringer de har med forretnings- og menneskeforståelse og deres engagement i deres nærområde såsom foreningsliv, frivilligt arbejde ol. Derudover har de været gennem nogle øvelser og test, som har vist, hvor gode de er til at have overblik, at vise empati og tillid til folk og til at tage fat, som er nogle vigtige værdier for Adecco,« siger Susan Nørgaard.
I de andre afdelinger af Adecco, hvor de tidligere har kørt projektet, er de unge direktører endt med et job. Enten hos Adecco selv eller hos nogle af de mange kunder, som Adecco hjælper med rekruttering.
»De udforinger og problemstillinger, som jeg bliver sat ind i og skal tage stilling til, kan jeg trække på videre frem i min karriere. Det, at jeg kan komme ind og bidrage med noget på toplederniveau, håber jeg da, har en betydning for mine jobmuligheder fremover,« siger Michelle Dyrby.
Det er ikke kun en god titel til at skrive på CV’et, som hun kan tage med videre. Adecco lønner også deres unge adm. direktører som rigtige direktører, så Michelle Dyrby får 100.000 kr. for indsatsen.
Adecco kører på verdensplan projektet i 34 lande. De 10 mest succesfulde af de unge direktører bliver sendt på en boot camp, hvor den bedste vælges og skal være direktør i hele Adecco-koncernen i Schweiz i september. En koncern, der omsætter for mere end 150 mia. kr. og har 33.000 medarbejdere.