Nye rejsevaner sætter charterbranche under heftigt pres
Trods øget rejselyst taber charterselskaberne markedsandele, fordi danskerne i stigende grad booker fly og indkvartering på egen hånd. Mange bureauer går nye veje og køber sæder hos rutefly for at minimere risikoen.
Selvom en usædvanlig kølig forsommer fyrede op under er sløvt salg af charterrejser, lyver udviklingen i de seneste år ikke. Den klassiske charterferie er under pres. Antallet af gæster med charterfly vil falde i år, og ferieformen, som havde sin storhedstid for et par årtier siden, har i mange år haft en flad udvikling.
Tendensen spås at fortsætte, og i de kommende år vil charterselskaberne flytte en stadig større del af deres kapacitet til rutefly i stedet for at flyve gæsterne på ferie med egne fly.
Årsagen er ikke manglende rejselyst, for danskerne rejser meget mere end tidligere. Men de planlægger i stor stil selv ferien ved at benytte de mange og billige tilbud fra luftens discountoperatører. Hotellet eller lejligheden bestilles online på de mange forskellige hotelportaler og private udlejere som Airbnb.
Lavpristrafikken kaprer markedsandele, og selskaber som Ryanair, Norwegian, EasyJet og Vueling åbner konstant flere ruter og udvider med ekstra flysæder til de sydlige feriedestinationer, som tidligere kun blev betjent af charterfly.
Selv SAS og andre traditionelle flyselskaber satser på ferieruter om sommeren, når forretningsfolkene holder ferie og rejser mindre.
»Charterferien taber markedsandele, og det er en udfordring. Men der sælges altså stadig flere end 1 mio. charterrejser, så op mod 20 pct. af danskerne er trofaste mod den klassiske ferieform,« siger Jan Vendelbo, direktør i Spies.
Selskabet er medlem af charterselskabernes sammenslutning Rejsearrangører i Danmark, RID, som i foråret indrykkede store annoncer i medierne. Formålet var at sætte fokus på charterferiens fortræffeligheder i et forsøg på at bremse eller vende udviklingen.
Charterferien taber markedsandele, og det er en udfordring. Men der sælges altså stadig flere end 1 mio. charterrejser.
Store dele af branchen har dog erkendt, at væksten flyver forbi den traditionelle charterferie. Derfor opruster de ved at tilbyde flere pakkerejser med rutefly for at få del i det voksende feriemarked. Eller også indgår de samarbejde med flyselskaberne om at købe flysæder på eksisterende ruter, frem for at tage risikoen ved at flyve med egne fly.
»Begrebet charterferie er under forvandling. Flyselskaberne åbner masser af nye ruter og sætter mere kapacitet ind til solsikre rejsemål. Derfor vil vi se charteroperatører, som køber 30 eller 50 sæder på et rutefly med flere ugentlige afgange i stedet for at gennemføre en mere risikabel satsning på egne fly,« siger Niels Grosen, direktør i Apollo.
Begrebet charterferie er under forvandling. Flyselskaberne åbner masser af nye ruter og sætter mere kapacitet ind til solsikre rejsemål. Derfor vil vi se charteroperatører, som køber 30 eller 50 sæder på et rutefly.
Et godt eksempel er Bravo Tours, som i foråret indgik en aftale med Norwegian. Det norske lavprisselskab åbner fra efteråret en direkte rute fra København til St. Croix på De Vestindiske Øer. Bravo Tours har på forhånd købt en stor del af sæderne på Boeing 787 Dreamliner-flyet med 259 pladser på økonomiklasse.
Charterselskabet har fløjet til øerne i Caribien hver anden uge siden 2011 med egne fly, som har været hyret til opgaven. Ved at samarbejde med Norwegian får Bravo Tours ugentlige afgange, og risikoen minimeres.
»Vi kan købe det samme antal sæder, men forskellen er, at vi er mere fleksible,« siger Peder Hornshøj, direktør i Bravo Tours.
Det er ikke mindst oprustningen hos de ambitiøse mellemøstlige flyselskaber, som gør det attraktivt at købe sæder på en eksisterende rute. Fra efteråret begynder Emirates at flyve fra København til Dubai med Airbus A380 med mere end 600 sæder. Herfra er der hurtige forbindelser til bl. a. Sydøstasien og Afrika. De mange ekstra sæder giver nye muligheder for charterselskaberne.
Også på de europæiske ruter til Middelhavet er der mange eksempler på, at charteroperatørerne på forhånd køber en del af kapaciteten.
Spies er gået et skridt videre. Selskabet var for få år siden et rendyrket charterselskab, som stort set udelukkende fløj med egne fly. Nu satser selskabet massivt på at sælge pakkerejser med rutefly.
»Vi vil fastholde vores chartertrafik, men væksten sker på fleksible rejser til storbyer og feriesteder. I år venter vi at øge salget af rejser med rutefly med 25 pct., mens vores salg af charterrejser vil vige en smule,« siger Jan Vendelbo.
I år venter vi at øge salget af rejser med rutefly med 25 pct., mens vores salg af charterrejser vil vige en smule.
Han forventer, at Spies i år vil sende op mod 50.000 gæster med rutefly.
»Charter er bundet af faste ugentlige afgange, og længden på ferien ligger fast. Mange vil selv bestemme, om de rejser 5 eller 10 dage eller blot en forlænget weekend,« siger Jan Vendelbo.