Hård kritik af Skats kontroller efter milliardskandale
Hvorfor kontrollerede ingen i Skat, om svindlere var aktionærer i danske selskaber, sådan som de påstod, spørger eksperter. Skat får oplysningerne helt automatisk.
Eksperter måber over Skats rolle i sagen om formodet svindel med skatterefusioner for 6,2 mia. kr.
Mistanken går på, at udenlandske kriminelle har bildt Skat ind, at de er aktionærer i danske børsnoterede selskaber og har bedt om at få refunderet den udbytteskat, som selskaberne skal tilbageholde og afregne med Skat.
»Men de børsnoterede selskaber indberetter jo, hvem man har udbetalt udbytte til, så det ville da være nærliggende at tjekke, om et selskab, der beder om refusion af udbytteskat, rent faktisk også har modtaget et udbytte,« siger professor i skatteret på Aarhus Universitet Jan Pedersen.
Skat bekræfter, at alle udloddende selskaber indberetter oplysninger om udbyttemodtagere til Skat - enten selv eller via værdipapircentralen, VP Securities, men Skat ønsker ikke at svare på, om man har krydstjekket refusionsansøgninger med disse oplysninger.
Det skal undersøges af Skatteministeriets Interne Revision, lyder forklaringen.
Skatteadvokat Torben Bagge siger:
»Jeg kan forstå, når Skat kan have svært ved at gennemskue transaktioner, der går gennem skattely, men dette handler om danske selskaber. Der er ikke noget nemmere end at kontrollere, om nogen er aktionær i et selskab,« siger han.
Ifølge VP Securities forplumres den oplagte kontrolmulighed dog af, at mange udenlandske investorer ejer aktier gennem banker, og i de tilfælde indberetter VP Securities kun bankernes navne.
Onsdag kom det frem, at Skatteministeriets Interne Revision i både 2010 og 2013 kritiserede Skats håndtering af udbytteskat, men det vækker også opsigt, at Skats udbetalinger af refusioner til udenlandske aktionærer steg dramatisk fra 1,5 mia. kr. i 2012 til 8,7 mia. kr. i 2015.
Dermed steg refusionen langt mere Danmarks indtægter på udbytteskat.
»Man kan godt overraskes over, at selve volumenen ikke har fået nogen i Skat til at undre sig,« siger juraprofessor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet.
Skats direktør, Jesper Rønnow Simonsen, siger til Finans, at han kan godt kan forstå, at eksperterne undrer sig. Han tilføjer dog, at en kommende undersøgelse må afgøre, om Skat har ageret, som Skat burde.
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har lovet Folketingets Skatteudvalg en fyldig redegørelse om sagen inden for fire uger.