Erhverv

To studerende bygger virksomhed på Europas største 3D-printer

Troels Askholm Andersen og Sylvester Stormby-Szöllösi har selv bygget Europas største 3D-printer. Nu tjener de penge på at sælger 3D-printene til andre virksomheder.

Artiklens øverste billede
Sylvester Stormby-Szöllösi (tv) og Troels Askholm Andersen (th) har et mål om, at der skal stå en kæmpe 3D-printer i alle danske storbyer.

Siden februar har iværksætterne Troels Askholm Andersen og Sylvester Stormby-Szöllösi solgt 3D-print fra Europas største 3D-printer - en printer, de to ingeniørstuderende selv har bygget.

Idéen til virksomheden blev plantet for to år siden, da Christian Perti, der er adjunkt ved Ingeniørhøjskolen på Aarhus Universitet, spurgte Troels Askholm Andersen, Sylvester Stormby-Szöllösi og en række andre studerende, om de kunne tænke sig at bygge Nordens største 3D-printer. Og den var de to med på.

»Skøre som vi var, sagde vi selvfølgelig ja tak. Sideløbende snakkede vi om at lave vores eget firma, og vi kom frem til, at vi skulle lave et firma, der solgte store 3D-printere. For nu havde vi bevist, at vi kunne bygge sådan en,« siger Troels Askholm Andersen.

De fandt dog hurtigt ud af, at det måske ikke var den bedste idé til en startup-virksomhed. Det kræver nemlig store investeringer at bygge en 3D-printer, som de ikke engang kunne være sikre på at få afsat med det samme. Men det stoppede nu ikke de to ingeniørstuderende. I stedet kom de på, at de kunne sælge de print, som de kunne printe på 3D-printeren.

Derfor søgte de Fonden For Entreprenørskab om et legat. De fik 60.000 kr., og dermed var en del af finansieringen til at bygge deres egen 3D-printer lagt. Og i november 2014 oprettede de derfor virksomheden Ragnar Prototyping.

Artiklen fortsætter under billedet.

Troels Askholm Andersen og Sylvester Stormby-Szöllösi har sammen bygget en 3D-printer, der har et byggeareal på 100x150x100 cm - altså over en kubikmeter. Dermed kan den printe modeller i forholdet 1:1 i stedet for 1:5, som mange andre 3D-printere printer i.

I januar stod deres egen 3D-printer klar med et byggevolumen på ikke mindre end 100 x 150 x 100 cm – en del større end den første, de havde bygget. Og dermed havde de slået deres egen rekord og denne gang bygget Europas største 3D-printer.

Den blev med det samme sat til at printe. Faktisk printede den fra dag et uafbrudt i 48 timer.

»Vi har lært en masse ved at bygge den første 3D-printer på universitetet, så vi har optimeret ret meget. Det var fedt, at det bare kunne køre med det samme, for første gang tog det tre måneder at få den op at køre, efter den var bygget,« siger Troels Askholm Andersen.

Siden februar har de solgt 13 3D-print til andre virksomheder. Ragnar Prototyping laver bl.a. print for kunstnere, arkitekter og designere. Hvor meget de har omsat for indtil videre, er en forretningshemmelighed. Men i august bliver det til en omsætning på ca. 20.000 kr.

»Vi sælger bl.a. til stoledesignere. Inden de skal købe f.eks. 100.000 eksemplarer af en stol, som de har designet i deres 3D-program, er det en fordel at vide, om den er rar at sidde i, og om den holder stilen,« siger Troels Askholm Andersen.

Og her kommer størrelsen på printeren til gavn. For mens andre 3D-printere laver tingene i forholdet 1:5, kan den store printer printe dem 1:1, så man kan se nøjagtigt, hvordan stolen kommer til at se ud.

Artiklen fortsætter under billedet.

Troels Askholm Andersen med en stol, som Ragnar Prototyping har printet til møbeldesignfirmaet byKato.

26-årige Troels Askholm Andersen og 29-årige Sylvester Stormby-Szöllösi driver Ragnar Prototyping, mens de begge læser til ingeniør. Hidtil nu har Ragnar Prototyping haft en gratis iværksætterplads i Navitas på Aarhus Havn, hvor Ingeniørhøjskolen også ligger. Men fra oktober tager de to iværksættere næste skridt og flytter i egne lokaler i Lystrup lige uden for Aarhus. For de er ikke i tvivl om, at fremtiden – også når uddannelsen er afsluttet – ligger i deres egen virksomhed.

»Det er en drift i os begge to at skabe vores egne job. Mange af vores kammerater arbejder i store ingeniørvirksomheder, hvor der bare er for meget papirnusseri, og hvor beslutningerne tager alt for lang tid. Vi vil hellere lave et lille dynamisk firma. Selvfølgelig bliver vi også store en dag, men så må vi gøre vores til, at vi ikke også bliver stive i betrækket,« siger Troels Askholm Andersen.

For ambitionerne om at vokse er store. I 2017 skal der stå tre 3D-printere i Aarhus, og derefter går turen til andre storbyer.

»Der er ingen tvivl om, at vi løber en kæmpe risiko. Selvfølge ville det være nemmere bare at sige ja tak til nogle af de jobtilbud, vi allerede har fået, og når de kommer, er det da totalt fristende. Men det er også enormt tilfredsstillende at se noget, man selv har skabt, blive til virkelighed. Og så synes jeg, at os, der kan kapere det, vi skal gøre det. Jeg synes, det er vores pligt at skabe job til andre i Danmark,« siger Troels Askholm Andersen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.