Pitstop-kiosker i bittert opgør med Danske Spil
En lang række franchisetagere beskylder Danske Spil for at ødelægge deres forretning via dårlig markedsføring og gammeldags teknologi.
En række rasende forretningsfolk har indledt et bittert opgør med den statsejede spillegigant Danske Spil.
Foreningen af Franchisetagere under Danske Spils datterselskab Elite Gaming, der driver det såkaldte Pitstop-koncept på licens fra statens virksomhed, mener således, at den statslige spillevirksomhed gennem de seneste år har syltet konceptet.
Ifølge dem sker det, alt imens kravene til franchisetagerne blot er vokset, hvilket har resulteret i, at talrige Pitstop-cafeer er blevet tvunget til at dreje nøglen om, mens mange andre kæmper med store økonomiske vanskeligheder.
»Vi er rystede over, at det her kan foregå i en statsejet virksomhed. Vi har flere gange forsøgt at komme i kontakt med Danske Spil for at gøre opmærksom på de mange problemer, men de har ikke ønsket at indgå i en fornuftig dialog,« siger Ove Dalsgaard, der er formand for foreningen af franchisetagere under Elite Gaming, der ejes 100 pct. af Danske Spil.
Ifølge foreningen kæmper langt hovedparten af franchisetagerne i skrivende stund med en særdeles anstrengt økonomi, og en gennemgang af Erhvervsstyrelsens registre viser da også, at der gennem de senere år har været adskillige konkurser.
Den udvikling har nu ført til, at en større gruppe franchisetagere i den statslige virksomhed har hyret advokatfirmaet Gorrissen Federspiel i et forsøg på at gøre Danske Spil opmærksom på de mange problemer.
»Indtil videre har der stort set ikke været nogen dialog, da Elite Gaming ikke virker interesserede i at finde en løsning. Det helt store problem i sagen er, at selve Pitstop-brandet bliver mere og mere udvandet, ligesom de mange konkurser giver kæden og de øvrige franchisedeltagere et rigtig dårligt ry,« siger Lasse Søndergaard Christensen, partner i Gorrissen Federspiel.
Vi er rystede over, at det her kan foregå i en statsejet virksomhed.
Finans har været i kontakt med en lang række franchisetagere, der enten har drejet nøglen om eller slås med store økonomiske udfordringer, der understreger, at de bakker op om foreningens krav om en omfattende gennemgang af hele franchisekonceptet.
Hos Elite Gaming under Danske Spil siger direktør Jette Posch, at hun ikke mener utilfredsheden med konceptet er nær så udbredt, ligesom hun mener, at økonomien hos kædens franchisetagere generelt er sund.
»Hvis vi ser på de produkter, vi tilbyder, så oplevede vi i 2014 en stigning i bruttoavancen på 5 pct. i forhold til 2013. Set i forhold til markedet, finder vi det tilfredsstillende. Opgørelsen af bruttoavancen dannes på baggrund af butikkernes egen indberetning af regnskabsdata,« lyder det fra Jette Posch.