Erhverv

Svindelsagen i Skat kan vokse med milliarder

Statistik indikerer, at svindelsag kan vokse til over 10 mia. kr. Skat erkender, at beløbet muligvis er større end hidtil udmeldt.

Artiklens øverste billede
38 procent af danske og udenlandske selskaber betaler skat i Danmark, hvilket er to procent flere end 2012

Nye tal rejser ifølge eksperter tvivl om omfanget af den svindel, som Skat hidtil har meldt ud offentligt.

Ifølge eksperterne risikerer det foreløbige tab for statskassen på 6,2 mia. kr. at blive væsentligt større - måske over 10 mia. kr. - når myndighederne kommer til bunds i sagen.

Forklaringen ligger i Skats egen opgørelse over indtægterne på udbytteskat og de årlige refusioner til udenlandske aktionærer.

Det er netop svindel med refusionerne, der ifølge Skat har kostet et gigantisk dræn i statskassen.

På forespørgsel fra Finans har Skat opgjort tallene fra 2000-2015, og de viser, at refusionerne eksploderede i 2014-2015, da svindlen ifølge Skat tog til. 

Hvis man sætter refusionerne i forhold til Skats indtægter på udbytteskat, fremgår det, at refusionsandelen helt som forventet er steget markant i 2013-2015, da svindlen ifølge Skat tog til.

Men selv hvis man skræller den formodede kriminalitet på 6,2 mia. kr. ud af statistikken, ligger refusionsandelene væsentligt over niveauet fra årene forinden.

Kun i årene 2000-2002 var andelen på tilsvarende samme høje niveau som de rensede tal.

Ifølge Bjarne Gimsing, der er skattepartner i revisionshuset EY og formand for skatteudvalget i revisorernes brancheorgan, FSR, kan tallene kun have to forklaringer. Den ene er, at der er sket en forskydning i udbyttebetalingerne til selskaber med mange udenlandske aktionærer i seneste år, mens den anden er mere foruroligende:

»Jeg ved ikke, hvad der ligger til grund for Skats vurdering af svindlens omfang, men disse tal kan godt give anledning til at frygte, at omfanget er større,« siger Bjarne Gimsing.

Samme melding lyder fra skatteadvokat Torben Bagge:

»Jeg kender ikke til forhold, der skulle kunne få refusionerne til at stige så voldsomt, og da Skat ikke har nogen grund til at puste tallet op fra starten - snarere tværtimod - kan man godt frygte, at der kommer mere,« siger han.

Da svindlen ifølge Skat kulminerede i 2013-2015 var refusionsandelen på 46 og 47 procent. Renset for Skats vurdering af svindlens omfang lyder de tilsvarende tal på 27 og 30 procent, hvilket som nævnt stadig er væsentligt over niveauet for årene op til.

Det hører med til historien, at der har været pæne udsving undervejs, men gennemsnitligt lå refusionsandelen i perioden 2000-2011 på 17 procent.

Hvis det gennemsnit lægges til grund for årene 2012-2015, svarer det til, at den økonomiske svindel runder 10 mia. kr.

»Det vil ikke ændre meget ved sagens substans, fordi tallene i forvejen er så høje. Det er bare med til at sætte i relief, hvor hovedløst det har kørt i Skat. Det er jo helt uforståeligt, at det har kunnet lade sig gøre,« siger skatteadvokat Torben Bagge.

Bjarne Gimsing mener, at de høje andele i 2000-2002 delvist kan hænge sammen med, at der dengang var lavere grænser for, hvornår man skulle betale udbytteskat, mens Skat blot oplyser, at det indgår i den undersøgelse, der er bestilt hos Intern Revision.

På spørgsmålet, om det er tænkeligt, at svindelsagen kan vokse, lyder svaret:

»Skat kan ikke afvise, at sagen er endnu større.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.