Erhverv

Grøn kovending i Storbritannien koster danske investorer dyrt

Den britiske regering har taget livtag med en række grønne støtteordninger, og det rammer selskaber som Dong, Pensiondanmark og Energi Danmark.

Artiklens øverste billede
Med kun fire ugers varsel har den britiske regering besluttet at trække stikket for støtteordningen Climate Change Levy, og det rammer en stribe danske investorer med britiske vindmøller i porteføljen.

Storbritanniens nye regering har næsten fra den ene dag til den anden aflivet en grøn støtteordning, der siden 2001 har givet tilskud til grøn energi.

Det rammer en række danske selskaber, herunder Dong Energy og Pensiondanmark, der samlet har investeret tocifrede milliardbeløb i bæredygtig britisk infrastruktur.

Ifølge Finans' beregninger går Dong glip af 169-217 mio. kr. årligt, og også Energi Danmark, der ejes af en række danske energiselskaber, står til at tabe millioner.

»Man kunne forstå det, hvis det var Grækenland eller Italien. Der har man set noget lignende. Men England har et stærkt juridisk system. Det er det, der virkelig er kommet bag på markedet,« siger Jørgen Holm Westergaard, adm. direktør i Energi Danmark.

Den britiske støtteordning har eksisteret i 14 år, men er blevet sløjfet på mindre end fire uger.

Det koster Energi Danmark 45-50 mio. kr. i år, ligesom selskabets kunder går glip af fremtidig indtjening.

»Vi kigger på, om man skal køre en retssag mod den engelske stats selskab Ofgem (det britiske svar på Energitilsynet, red.),« siger Westergaard, hvis selskab langt fra er det eneste, som rammes af den britiske regerings kovending.

Pensiondanmark og en række danske pensionsselskaber har gennem Copenhagen Infrastructure Partners investeret flere milliarder i britiske vindmøller på land og til vands samt kraftværker, som fyrer med biomasse, og samtlige investeringer mærkes.

Udviklingen stiller på ny spørgsmålstegn ved de danske pensionskassers alternative investeringer, mener Gert Aage Nielsen fra rådgivningsvirksomheden Bedstpension.

Vi kigger på, om man skal køre en retssag mod den engelske stats selskab Ofgem (det britiske svar på Energitilsynet, red.).

Jørgen Holm Westergaard, direktør i Energi Danmark.

»Det er ikke god skik at ændre vilkår med tilbagevirkende kraft, men det betyder ikke, at det ikke kan ske. Det er især følsomt på områder, hvor man giver meget meget høje subsidier,« siger han.

Ifølge den britiske brancheorganisation RenewableUK er sløjfningen af den britiske støtteordning, kaldet Climate Change Levy, kommet bag på investorer og grønne aktører.

»Der var ingen drøftelser med industrien, og ændringerne blev foretaget meget hurtigt,« skriver kommunikationschef Adam Wentworth.

Dong Energy er den største udvikler af havvindmølleparker i Storbritannien og blandt de største modtagere af grøn støtte. Selskabet mener fortsat, at der er politisk opbakning til havvind.

»Derfor stoler vi på, at den britiske regering ikke vil udhule de samlede vilkår for vores investeringer i vedvarende energi,« skriver pressetalsmand Rune Birk Nielsen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.