Storbritannien sagsøges for at skære i grøn støtte
Britiske Drax Group varsler et retsopgør, efter at Storbritannien har skåret i støtten til grøn energi. Også danske selskaber taber millioner på den britiske regerings sorte stilskifte.
Mens Pensiondanmark fastholder, at Storbritanniens grønne kovending ikke får nogen nævneværdige konsekvenser for pensionskassens alternative investeringer, varsler kongerigets største kraftværk et retssopgør.
Det fremgår af en meddelelse fra selskabet, der mistede 28 pct. af sin markedsværdi den 8. juli 2015, efter støtteordningen blev ophævet.
Drax Group har ombygget kraftværket Drax Power Station for milliarder, så det delvist kan fyre med biomasse i stedet for kul, og selskabet mener, at den britiske regering har ændret vilkårene for investeringen med tilbagevirkende kraft.
Også danske selskaber taber millioner på den britiske regerings sorte stilskifte.
Pensiondanmark har via kapitalfonden Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) satset kraftigt på britisk biomasse og investeret 4,1 mia. kr. i tre nye kraftværker, der alle må vinke farvel til en del af støtten.
Mens den britiske regering fangede investorerne i Drax med bukserne nede, og der blev barberet 420 mio. pund af Drax' markedsværdi på et døgn, fastholder CIP, at den britiske regerings kovending ikke får de store konsekvenser. Der er taget højde for, at støtten kunne frafalde, og det har aldrig været en del af investeringscasen, lyder det.
»Det betyder ikke ret meget for vores investeringer, for vi har hele tiden vidst, at LEC’erne (den grønne støtteordning, red.) skulle besluttes år for år,« siger Christina Sørensen, partner i CIP.
»Vores engelske investeringer er som før sommeren fortsat gode«.
John Musk, der følger Drax Group som aktieanalytiker hos RBC Capital Markets, mener, at fraværet af støtteordningen får konsekvenser for alle britiske biomasseværker.
Det skyldes, at kraftværkernes omkostninger er nogenlunde faste, så et fald i omsætningen på 5 pct. kan barbere hele 25 pct. af bruttoresultatet.
»Når det flyder ned til bundlinjen, er påvirkningen endnu mere markant,« skriver Musk i en mail til Finans.
Gert Aage Nielsen fra forsikringsmæglervirksomheden Bedstpension er en skarp kritiker af, at danske pensionskasser kaster sig over alternative investeringer som vindmøller og kraftværker. Han peger på, at de store industriselskaber har brugt krisen til at skære deres portefølje af virksomheder ned for at fokusere på det, de er bedst til.
»Samtidig har vi pensionsselskaberne, der for at diversificere sig har kastet sig over infrastruktur, energi og alt muligt andet. Det er svært at se, hvorfor pensionsbranchen skulle råde over den slags kompetencer, når man ikke gør det andre steder i industrien,« siger han.