Erhverv

Teleindustrien: Faldende salg er en spøgelsesbilist på den digitale motorvej

I 2014 dykkede teleselskabernes omsætning fra salg af telefoni og mobil- og bredbåndsløsninger med 1,4 mia. kr. Uforeneligt med fortsatte milliardinvesteringer, lyder det fra Teleindustrien.

Artiklens øverste billede
Danskerne bruger mobiltjenester og tele- og bredsbåndsløsninger som aldrig før. Alligevel bløder telebranchens omsætning fra de traditionelle kerneydelser, viser nye 2014-tal for branchen.

Teleselskaberne har ryggen mod muren, lyder det fra Jakob Willer, direktør i Teleindustrien.

Det bekymrende er, at omsætningen falder for de ydelser, der skal forrente investeringerne i den digitale infrastruktur.

Jakob Willer, direktør i Teleindustrien

Meldingen skyldes nye tal fra Energistyrelsen, der viser, at omsætningen af kerneydelser som salg af telefoni, mobiltjenester og bredbåndsløsninger faldt med 1,36 mia. kr. eller 5,4 pct. i 2014.

»Der er ingen tvivl om, at økonomien i telebranchen fortsat er presset. Omsætningen og indtjeningen er under pres, og konsekvensen er, at selskaberne har fokus på at reducere omkostningerne,« siger Jakob Willer.

I dag er der under 13.000 ansatte i telebranchen, hvilket er det laveste antal de seneste 15 år.

Telebranchens økonomiske formkurve*
(mia. kr.) Omsætning Indtjening** Investeringer
2014 37,7 5,0 6,2
2013 37,3 4,8 6,1
2012 39,9 0,3 6,4
2011 39,5 4,7 6,7
2010 40,6 4,0 7,4
2009 40,6 4,2 8,3
Kilde: Erhvervsstyrelsen. *Løbende priser **På ebit-niveau

I Energistyrelsens nye rapport er fokus først og fremmest på, at den samlede omsætning i telebranchen efter mange år på hælene viser svag fremgang i 2014.

»Telebranchen omsatte i 2014 for i alt 37,7 mia. kr., hvilket er på niveau med året før, hvor omsætningen var 37,3 mia. kr.,« fastslår Energistyrelsen og peger samtidig på, at fremgangen er det første lyspunkt efter konstante fald siden 2007.

Alligevel jubler telebranchen ikke. Graver man et spadestik dybere, afslører tallene nemlig, at salgsfremgang især skyldes salg af mobiltelefoner og tv-løsninger, og det kan branchen ikke rigtig bruge til noget, lyder meldingen.

»Det bekymrende er, at omsætningen falder for de ydelser, der skal forrente investeringerne i den digitale infrastruktur,« siger Jakob Willer.

Selv om mange danskere først er ved at vænne sig til et 4G-mobilnet, har teleselskaberne allerede rettet blikket mod påkrævede milliardinvesteringer i 5G-nettet, samtidig med at en eksplosiv stigning i brugen af mobildata kræver konstante investeringer her og nu.

»Der bør derfor sættes politisk fokus på, hvad der skal til for at gøre det attraktivt fortsat at investere i den digitale infrastruktur i Danmark,« siger TI-direktøren, der mener, at udviklingen kører i den forkerte retning på den digitale motorvej.

Foreløbig nøjes Energistyrelsen med at slå fast, at telebranchens samlede investeringer sidste år steg 100 mio. kr. til 6,2 mia. kr. Første stigning siden 2008, hvor investeringerne toppede i 9,6 mia. kr.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.