Dansk søfart vil i verdenstoppen - med politisk hjælp
Danmark er lige nu nr. 8 på listen over verdens største søfartsnationer, men vil højere op. Minimum top 5 er det første mål. Men det kræver også en politisk indsats, mener man i branchen.

Den danske søfartsbranche beder om politisk hjælp til at fuldføre målet om at gøre Danmark til en af verdens stærkeste søfartsnationer. På nuværende tidspunkt er Danmark nummer 8, men det er ikke godt nok, hvis man spørger den maritime industri, der vil med i top 5.
Men derop kommer man ikke uden hjælp fra det politiske system, lyder det fra Claus V. Hemmingsen, der er formand for Danmarks Rederiforening og til daglig adm. direktør i Maersk Drilling.
»Vi er ikke tilfredse med at være nummer 8, vi skal være i den globale top, og det definerer vi i første omgang som top 5, men målet vil altid være at blive verdens største søfartsnation. Vi skal kunne måle os med de største og bedste i verden og være ambitiøse og ikke lade os nøje,« siger han.
Ambitionerne fortalte han torsdag om på Christiansborg, da søfarten afholdt konferencen Vækst i vandkanten på Christiansborg.
Claus Hemmingsen efterlyser, at man fra politisk hold til stadighed gør, hvad man kan for at understøtte søfarten. Ikke forstået sådan at man fra statslig side hjælper søfarten ud af den konjunkturpine, der er lige nu, næsten uanset hvilket shippingmarked, man befinder sig i.
Men forstået sådan, at søfartens gode rammevilkår hele tiden forbedres i samme takt, som det sker i andre lande.
»Rammevilkårene kommer man uundgåeligt at komme til at kigge på. Det bliver en god og konstruktiv diskussion, men den skal kaste resultater af sig,« understreger rederiforeningens formand, der peger på, at man som aktør i den maritime branche konstant mødes med forbedrede rammer hos andre ude i verden.
»Herhjemme mødes vi stadig med krav, der gør, at det er dyrere at drive rederivirksomhed i Danmark. Et par hundrede tusind kroner lyder måske ikke af meget, men når det er nede på enkeltskibsniveau betyder det pludselig en masse,« siger han.
Søfarten er normalt kendt for at have god politisk lydhørhed uanset farven på regeringen, og den har man stadig, selv om erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen ikke har nogen løfter til de maritime virksomheder.
»Jeg ser et stort potentiale i at udvikle det blå Danmark, som i dag beskæftiger 100.000 mennesker og er vigtig for samfundet. Men jeg kommer ikke til at løfte sløret for, hvad vi gør i 2016. Der er en stribe gode forslag til, hvordan vi udvikler det blå Danmark,« siger han.