Erhverv

Salget af økologiske fødevarer vokser med rekordfart

Forbrugerne river de økologiske varer ned af hylderne som aldrig før, og det anses nu for realistisk at øge salget med 70 pct. til 19 mia. kr. inden 2020.

Artiklens øverste billede
Salget af økologi er i år vokset i rekordtempo og spås at kunne runde 19 mia. kr. i 2020.

Salget af økologiske fødevarer er i år begyndt at vokse med ekspresfart. På baggrund af indberetninger fra detailkæderne og fødevarevirksomhederne vurderer Økologisk Landsforening, at det samlede salg af økologi i år vokser 1,3 mia. kr. og når op på 11 mia. kr.

Målt i kroner er der tale om den største vækst i det økologiske salg nogensinde.

»Den største del af fremgangen ligger i detailsektoren, hvor salget i år vokser omkring 600 mio. kr. svarende til en fremgang på 10 pct.,« fortæller Henrik Hindborg, markedschef i Økologisk Landsforening.

De høje vækstrater kommer efter en årrække, hvor økologien kun voksede langsomt, fordi den økonomiske krise fik mange forbrugere til at vælge billigere varer. Økologien blev katapulteret ud af dette dødvande, da en række detailkæder i begyndelsen af 2015 sænkede priserne på økologiske fødevarer og samtidig indledte massive reklamekampagner for de økologiske varer.

Vi kunne sagtens have realiseret endnu højere vækstrater, men desværre er en del kunder gået forgæves, fordi der har været mangel på blandt andet økologisk oksekød.

Jens Visholm, koncerndirektør iCoop Danmark.

»For et år siden satte vi et mål om at fordoble salget af økologi inden 2020. For at nå målet satte vi priserne ned på en række økologiske varer og udvidede samtidig det økologiske sortiment. Det har resulteret i så stor vækst, at det virker realistisk at nå målet om en fordobling,« siger koncerndirektør Jens Visholm, Coop Danmark.

Han oplyser, at de 1.200 butikker, der er en del af Coop Danmark, samlet set har øget salget af økologisk frugt og grønt med mere end 40 pct. i år, mens salget af økologisk kød er vokset over 30 pct.

»Den totale økologiske omsætning i Coop er øget lidt over 10 pct. i 2015. Vi kunne sagtens have realiseret endnu højere vækstrater, men desværre er en del kunder gået forgæves, fordi der har været mangel på blandt andet økologisk oksekød,« fortæller Jens Visholm.

Opgjort i procent er økologien i år vokset endnu hurtigere i den såkaldte foodservice-sektor, som blandt andet omfatter kantiner og køkkener i både offentlige og private virksomheder.

Samlet set er det realistisk, at salget af danske, økologiske fødevarer kan øges til omkring 19 mia. kr. i 2020.

Henrik Hindborg, markedschef i Økologisk Landsforening.

»I denne sektor er salget af økologiske varer i år øget omkring 23 pct.,« oplyser Henrik Hindborg.

Samtidig vokser eksporten af økologiske varer med over 10 pct. årligt

I Økologisk Landsforening venter man, at de aktuelle vækstrater kan fastholdes de kommende år og måske endda øges i foodservice-sektoren.

»Samlet set er det realistisk, at salget af danske, økologiske fødevarer kan øges til omkring 19 mia. kr. i 2020,« vurderer Henrik Hindborg.

For at sikre de fremtidige forsyninger af økologiske varer begynder Coop nu at indgå kontrakter direkte med nogle af de økologiske landmænd. Således bliver Danmarks største økologiske svineproducent i løbet af 2016 dedikeret leverandør til Coop Danmark.


 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.