Erhverv

Kendt rigmand bliver storaktionær i (endnu) en bank

Fonde blev udvandet i aktieemission, mens rigmand blev storaktionær.

Artiklens øverste billede
Danske Andelskassers Banks hovedsæde i Hammershøj mellem Viborg og Randers.

Der er en del mindre andelskasse og meget mere rigmand i DNA'et hos Danske Andelskasser Bank, efter banken fredag formiddag meddelte, at man er i land med en 165 mio. kr. stor aktieemission.

Som ventet udvandede emissionen nemlig i stor stil de i forvejen hårdt prøvede bestående aktionærer. En række andelskasse-fonde, der opstod da DAB gik på fondsbørsen i 2012, fik således mere en halveret deres indflydelse på banken.

Han må næsten have en plan med det her fragmenterede ejerskab

Lars Krull, seniorrådgiver, Aalborg Universitet

De seks fonde sidder nu på tilsammen på 21,6 pct. af aktierne i banken.

Til gengæld betyder emissionen også, at den aarhusianske rigmand og bank-aficionado Henrik Lind sætter sig på lige under 20 pct. af aktierne.

Henrik Lind, stifter og ejer af Danske Commodities, siden 2004. Rigmanden er storaktionær i en række mindre banker.

Ud over at være aktionær i Danske Andelskassers Bank er Henrik Lind også storaktionær i Østjydsk Bank, Banknordik, Djurslands Bank og Skjern Bank. Det har fået mange til at tro på en højere mening fra rigmandens side:

»Han må næsten have en plan med det her fragmenterede ejerskab, der rækker længere end bare at låne bankerne penge og tage renter. Også fordi flere af situationerne i bankerne kræver løsninger, inden han kan være sikker på at få sine lån igen,« lød det for nylig fra seniorrådgiver ved Aalborg Universitet Lars Krull.

Aktierne i emissionen blev tegnet til kurs 2,50 kr., lidt mere end tre år efter banken blev noteret til en kurs på 25 kr. Siden da har store nedskrivninger på især først ejendoms- og siden landbrugsudlån givet den ene røde bundlinje efter den anden.

Og da Danske Andelskassers Banks mulighed for at trække på statslånet fra Bankpakke II fra 2009 samtidig snart udløber, er der altså brug for nye penge, så træet på kistebunden bliver mindre synligt.

Jan Pedersen, direktør i Danske Andelskassers Bank

Den manøvre er banken dog ikke helt i hus med via de 165 mio. kr. fra emissionen. Forude venter nye, forventede lån på op til 330 mio. kr., som mere direkte skal gå til at tilbagebetale staten.

»Fortegningsretsemissionen styrker vores kapitalgrundlag. (..) Det vil gøre det muligt for os at indfri bankens eksisterende statslige hybride kernekapital og dermed sikre vores fremtidige mulighed for at være en solid og velkapitaliseret bank,« lyder det fra Danske Andelskassers Banks adm. direktør, Jan Pedersen, i en pressemeddelelse.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.