Erhverv

Dansk mælkeproduktion vokser til rekordhøjder

Mælkeproduktionen er de senest måneder vokset eksplosivt i Danmark. Arlas danske mejerier modtager nu mere mælk end nogensinde før.

De danske landmænd producerer mere mælk end nogensinde før. Rekordstore mængder strømmer ind på Arlas mejerier i Danmark.

Mælkeproduktionen vokser eksplosivt i Danmark, og rekordstore mængder mælk strømmer ind på Arlas mejerier.

Nye opgørelser fra Arla viser, at de danske landmænd hver uge leverer 7 mio. liter mere mælk end i de tilsvarende uger for et år siden. Det svarer til plus 32 fyldte tankbiler om dagen.

Den pludselige vækst kommer efter 30 år, hvor størrelsen af dansk mælkeproduktion har været fastlåst på et stabilt niveau, som var styret af EU’s såkaldte mælkekvoter.

Kvoterne blev afskaffet 1. april 2015, og de nye tal fra Arla viser, at det har fået de danske mælkeproducenter til at slippe håndbremsen og lægge al vægt på speederen.

»Uge for uge modtager vi nu større mængder mælk i Danmark end nogensinde før, og vi venter, at væksten fortsætter de kommende år,« fortæller Thomas Carstensen, direktør for råvarehandel hos Arla.

På ugebasis modtager Arla nu omkring 8,2 pct. mere mælk end for et år siden. Arla forventer, at selskabets danske andelshavere vil øge leverancerne med yderligere 6 pct. i 2016, hvorefter den årlige vækst vil ligge i niveauet 3 – 4 pct. frem mod 2020.

»Hvis disse prognoser holder stik, vil Arlas danske andelshavere samlet set øge den årlige mælkeproduktion med 1,2 mia. liter svarende til en vækst på 26 pct. inden 2020,« oplyser Thomas Carstensen.

Det kan virke paradoksalt, at mælkeproducenterne skruer voldsomt op for produktionen, da mælkepriserne for tiden er så lave, at de fleste producenter har underskud.

»Trods de lave priser kan det give god mening for den enkelte landmand at øge produktionen. Når stalden er bygget, og malkemaskinerne er købt, så koster det ikke ret meget at sætte lidt flere køer ind i stalden,« påpeger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef på landbrugets rådgivningscenter, Seges.

Efter tre årtier med stramme mælkekvoter har mange landmænd haft ledig kapacitet i staldene, vurderer Arlas næstformand Jan Toft Nørgaard, der selv er mælkeproducent.

»Nu er kvoterne væk, og det er helt naturligt, at de fleste skruer produktionen i vejret, selv om mælkeprisen er lav. Når der kommer flere liter mælk ud af stalden, fortynder man de faste omkostninger,« siger Jan Toft Nørgaard.

Formanden i Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, Kjartan Poulsen, er imidlertid bekymret for, at den stigende produktion vil få mælkeprisen til at falde yderligere:

»Det er tusindvis af mælkeproducenter i Europa, som nu skruer op for produktionen. Det giver mening for den enkelte, men i det store billede trækker det hele sektoren ind i en ond cirkel af nye prisfald.«

Arla har netop offentliggjort en ny strategiplan, hvori det indgår som et centralt element, at de stigende mængder mælk skal eksporteres til fjerne vækstmarkeder som Kina, Nigeria og Mellemøsten.

Læs også
Top job