Erhverv

Danmarks næststørste slagteriselskab kommer nu på tyske hænder

Ticans ejere har stemt ja til at lade sig købe af den tyske slagterikoncern Tönnies.

Artiklens øverste billede
Danmarks næststørste slagteri får nu tyske ejere.

Ticans ejere har i dag besluttet at sælge selskabet til den tyske slagterigigant Tönnies.

Beslutningen er truffet på en ekstraordinær generalforsamling, hvor Ticans andelshavere er blevet præsenteret for købstilbuddet fra det tyske selskab.

»Jeg glæder mig meget over andelshavernes store opbakning til aftalen med Tönnies. Aftalen sikrer andelsselskabet Tican et attraktivt provenu, som dækker A-kapitalen og giver god betaling for ejerskabet. Samtidig sikrer aftalen en konkurrencedygtig restbetaling for 2014/15,« udtaler Ticans bestyrelsesformand Jens Jørgen Henriksen.

De nærmere detaljer i aftalen er endnu ikke offentliggjort, men som det fremgår, vil de landmænd, der er andelshavere i Tican få udbetalt de penge, som i dag er bundet i selskabet på personlige konti – den såkaldte A-kapital. Samtidig vil andelshaverne få en restbetaling, som er ”konkurrencedygtig” – dvs. at den årlige bonus opgjort pr. leveret kilo kød er i samme størrelsesorden, som det Danish Crown har præsteret.

»Når handlen er endeligt godkendt af konkurrencemyndighederne, vil der blive afholdt en ordinær generalforsamling i Andelsselskabet Tican a.m.b.a., hvor den endelige restbetaling på 105 øre/kg for 2014/15 formelt skal besluttes,« forklarer Jens Jørgen Henriksen.

Tican har været i alvorlige økonomiske vanskeligheder, siden Rusland i 2014 indførte boykot af svinekød fra EU. Frem til boykotten var Rusland et af de vigtigste og mest lukrative eksportmarkeder for Tican, som derfor er et af de selskaber, der har været hårdest ramt af den russiske embargo.

Allerede for et år siden, da Tican aflagde regnskab for 2013/14, stod det klart, at selskabet var i så alvorlige vanskeligheder, at det kunne true selskabets overlevelse. Ticans indtjening var på det tidspunkt under så stort pres, at selskabet var nødt til at tære på egenkapitalen for at kunne udbetale en konkurrencedygtig svinekødsafregning til sine andelshavere.

I begyndelsen af 2015 offentliggjorde selskabets ledelse en beslutning om at fusionere med branchens gigant Danish Crown. Reelt var der dog nærmere tale om en redningsaktion, hvor det ligeledes landmandsejede Danish Crown skulle samle Tican op.

For to måneder siden stod det imidlertid klart, at de danske konkurrencemyndigheder ville stille så skrappe krav til fusionen mellem de to største danske slagteriselskaber, at de planer måtte opgives.

Derfor måtte Ticans ledelse i al hast finde en ny partner, og valget fald på Tönnies, som er en af de største tyske slagterikoncerner og kendt som et særdeles veldrevet selskab.

Tönnies er allerede i dag etableret i Danmark med et stort slagteri i Sydjylland, men overtagelsen af Tican indebærer, at den tyske slagterigigant mere end fordobler sin kapacitet i Danmark. Tönnies bliver dermed det næststørste slagteriselskab i Danmark og en seriøs udfordrer til branchens i særklasse største selskab, Danish Crown.

Landmændene får dermed mulighed for at vælge, om de vil levere deres grise til det landmandsejede andelsselskab Danish Crown eller det privatejede tyske selskab Tönnies.  Det tyske selskab vil være nødt til som minimum at tilbyde landmændene en svinekødsafregning, der matcher den afregning, Danish Crown tilbyder. Ellers må det forventes, at Tönnies mister leverandører og dermed får en utilfredsstillende kapacitetsudnyttelse på de to danske slagterier.

Aftalen mellem Tönnies og Tican afspejler da også nødvendigheden af en konkurrencedygtig svinekødsafregning. Det fremgår således, at Tönnies udover markedsprisen (som reelt er Danish Crown afregningen), vil betale et løbende tillæg på 80 øre pr. kilo leveret kød.

»Markedspristillægget reguleres herefter hvert år i december i overensstemmelse med markedet,« oplyser Ticans bestyrelsesformand Jens Jørgen Henriksen. Dvs. at Tönnies har mulighed for lure, hvor stor restbetaling (bonus) Danish Crown udbetaler, når årsregnskabet offentliggøres i slutningen af november. Derefter kan Tönnies justere markedspristillægget, så selskabet samlet set minimum matcher Danish Crown.

167 af Ticans andelshavere mødte op på dagens ekstraordinære generalforsamling, og 166 stemte ja til at lade Tönnies overtage selskabet. I handlen indgår et hemmeligholdt provenue, som Tönnies betaler til andelsselskabet Tican. Selv om alle slagteri- og forædlingsaktiviteter nu afhændes til Tönnies, vil andelsselskabet Tican fortsat bestå som en leverandørforening, der varetager landmændenes interesser og forhandler leveringsbetingelser med Tönnies.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.