VW-topchef har fået amerikanere på nakken efter »foruroligende« udtalelse
Volkswagens koncernchef, Matthias Müller, er kommet skidt fra start på sit besøg i USA.
En charmetur til USA har udviklet sig til lidt af et mareridt for den hårdt pressede topchef i Volkswagen-koncernen, Matthias Müller.
Mandag deltog VW-chefen i et interview med National Public Radio, hvor han fik sagt, at bilfabrikanten »ikke har løjet« over for de amerikanske myndigheder. Det skriver Bloomberg News.
I stedet skyldtes brugen af den omstridte snydesoftware »et teknisk problem« og en misfortolkning af amerikansk lovgivning, lød det fra Müller.
Udtalelsen har vakt harme i USA og fået statsanklageren fra staten Connecticut til at bruge ord som »foruroligende« og »uacceptabelt.« Det var i USA, at VW-skandalen begyndte. Den klare opfattelse blandt amerikanerne er, at VW bevidst har ført dem bag lyset.
Så grel blev kritikken af Matthias Müllers udtalelse, at han måtte anmode om et nyt radiointerview og justere sine ord.
»Vi accepterer fuldt ud den overtrædelse, vi har begået. Det er der ingen tvivl om,« sagde Matthias Müller og undskyldte sin første bemærkning med, at der var »støj i baggrunden.«
Den 62-årige Müller er på sit første officielle besøg i USA for at formildne vrede bilejere og lovgivere og for at mødes med myndighederne, der truer med at sagsøge VW for op mod 48 mia. dollars. - 330 mia. kr.
Indtil videre har besøget ikke været en succes.
Tirsdag blev VW's plan for, hvordan den vil fikse de 580.000 biler, som har ulovlig snydesoftware indbygget i USA, sendt til tælling af de amerikanske myndigheder.
Planen er »svag« og mangler information om »den tekniske evaluering af løsningen,« skriver miljømyndighederne i Californien samt det statslige EPA, Environmental Protection Agency.
Samtidig fortæller planen ikke, hvordan løsningen påvirker »bilens ydeevne, udstødning og sikkerhed.«
Emissionskravene i USA er strengere end i Europa, og derfor kan VW blive tvunget til at tilbagekøbe hundredtusindvis af biler, fordi det er for besværligt og dyrt at rette dem ind, forlyder det.
Herhjemme har cirka 91.000 biler den ulovlige software installeret. VW Danmark er klar til at sende dem på værksted i løbet af de kommende måneder, men mangler en godkendelse fra Trafikstyrelsen.