Erhverv

Arla sænker mælkeprisen til laveste niveau siden 2010

Produktionen af mælk vokser eksplosivt i EU, mens store eksportmarkeder ligger underdrejet. Det sender priserne ned i de laveste niveauer i fem år.

Artiklens øverste billede
Mælkeproduktionen i EU stiger eksplosivt. Det får priserne til at falde, hvorefter landmændene øger produktionen for at overleve. En ond spiral, som ingen ved, hvor slutter.

3.100 danske landmænd har netop fået endnu en økonomisk lussing. Arla har i dag annonceret, at mælkeafregningen sænkes til det laveste niveau siden april 2010.

Dermed kommer mælkeafregningen fra 1. februar helt ned på 2,11 kr. pr. liter, hvilket efterlader omkring 85 pct. af mælkeproducenterne med likviditetsunderskud.

»Prisfaldet kan medføre, at bankerne trækker stikket til endnu flere mælkeproducenter og udløser en ny runde af konkurser,« vurderer Kjartan Poulsen, formand i Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter.

Landmændenes mælkeafregning toppede i begyndelsen af 2014 på 3,14 kr. pr. liter, men er efter det aktuelle prisfald på 7,5 øre reduceret i alt 33 pct. Den første bølge af prisfald blev udløst af en opbremsning i Kinas import og få måneder senere forstærket af Ruslands boykot. Disse to faktorer trykker fortsat prisniveauet på verdensmarkedet, men den aktuelle forværring skyldes især en voldsom vækst i produktion af mælk i EU.

»Siden mælkekvoterne blev afskaffet 1. april 2015, er produktionen vokset eksplosivt. På årsplan er udbuddet i EU nu 5 - 10 mia. liter større end den reelle efterspørgsel. Naturligvis bliver al mælken solgt, men mejerierne kan kun komme af med den ved at dumpe salgspriserne og sende varerne til eksempelvis Afrika,« siger Kjartan Poulsen.

I lande som Danmark, Irland og Holland reagerer de pressede mælkeproducenter på de lave priser ved at sætte endnu flere køer ind i staldene og øge produktionen yderligere. Det udløser endnu større prisfald og flere konkurser.

»Signalet fra EU-Kommissionen og mejerierne er, at markedet skal løse det her. Dvs. at mælkepriserne skal endnu længere ned, hvilket vil udløse endnu flere konkurser. Politikerne vil tilsyneladende lade nedturen fortsætte, til vi når et punkt, hvor produktionen begynder at falde,« siger Kjartan Poulsen. Han mener, at man på EU-plan bør indføre en ophugningsordning, der reducerer mælkeproduktionen ved at støtte lukning af kvægstalde.

Arla begrunder det aktuelle prisfald med blandt andet den hastigt voksende produktion i EU.

»En stor del af de voksende mælkemængder kanaliseres ind i produktion af industrioste, som under normale omsætninger kunne eksporteres til Rusland. Dette marked er forsat lukket på grund af boykot, og resultatet er, at meget store mængder ost skal afsættes på nærmarkederne i Europa, hvor priserne kommer under pres,« forklarer Thomas Carstensen, direktør for råvarehandel hos Arla

»Samtidig medfører de faldende oliepriser en økonomisk afmatning i en række af de lande, der er afhængige af olieeksport. Det gælder eksempelvis Iran og flere lande i Nordafrika. Her falder forbrugernes købekraft, hvilket også presser prisen på mejerivarer,« siger Thomas Carstensen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.