Erhverv

Coop: Regeringen skader konkurrencen om danskernes kød

Dagligvarekoncernen anklager det blå flertal i Folketinget for at stå bag ny mærkningsordning om dyrevelfærd, som især skal styrke Danish Crown. Ministeren afviser kritikken.

Artiklens øverste billede
Danske svinebønder og især Danish Crown har ifølge Coop Danmark fået særbehandling af regeringen og den blå blok i en ny ordning for dyrevelfærd.

Regeringen og et flertal i Folketinget bruger dyrevelfærd for at pleje særinteresser i erhvervslivet. Og til fordel for slagterikoncernen Danish Crown.

Sådan lyder anklagen fra Coop Danmark om en ny mærkeordning for dyrevelfærd. Det indgår som et element i den omdiskuterede landbrugspakke.

Mærkningsordningen, som i første omgang er rettet mod svinekød, er også hilst velkommen af netop Danish Crown samt bl.a. Dansk Supermarked. På den anden fløj står dog bl.a. Dyrenes Beskyttelse og Forbrugerrådet Tænk, som mener at en ny ordning risikerer at vildlede forbrugerne.

Tilsvarende melding lyder nu fra dagligvarekoncernen Coop Danmark.

»Vi vil meget gerne have mange flere produkter med øget dyrevelfærd i vores butikker. Men den statslige ordning er vildledning og kun skabt for at støtte dansk svineproduktion - og dermed Danish Crown. Ordningen vil betyde, at udenlandsk kød ikke får dette stempel. Det er stærkt konkurrenceforvridende,« mener koncerndirektør Jens Visholm, Coop Danmark.

Den landmandsejede slagterikoncern Danish Crown mener omvendt, at det kommende mærke for dyrevelfærd er den rigtige vej. Hjemmemarkedsdirektør Uffe Frovst udtalte i den forløbne uge til Finans bl.a., at ordningen vil gøre det »synligt over for forbrugerne med den danske dyrevelfærd over for udenlandske produkter.«

I den blå blok af Folketinget afviser både Liberal Alliances fødevareordfører Mette Bock og den nyudpegede miljø- og fødedevareminister Esben Lunde Larsen (V), at mærket om dyrevelfærd udelukkende skal fremme Danish Crowns forretning.

»Det er også til rådighed for udenlandske producenter, der kan opfylde kravene. Producenterne kan gennem bedre priser på de svin, der produceres under mærket, få et incitament til at investere i forbedringer af dyrevelfærd. Mærket kan derved både skabe vækst for danske og udenlandske landmænd,« skriver Esben Lunde Larsen i en mail-kommentar til Finans.

Hos Coop Danmark er der også utilfredshed med, at mærkningen er tænkt som tre niveauer med stjerner. Det laveste niveau med én stjerne kan dermed - ifølge Coop - gives til kødproduktion, som i høj grad svarer til den gængse standardproduktion.

»Det kan ende med at forringe dyrevelfærden, da forbrugerne i god tro vil vælge én stjerne frem for økologi og friland, som reelt er væsentlige forbedringer af dyrevelfærden,« vurderer Jens Visholm, Coop Danmark.

Koncerndirektør Jens Visholm, Coop Danmark er skuffet over det kommende, statslige mærke for dyrevelfærd.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen er omvendt forundret over, at det nye mærke møder kritik for at kunne villdlede forbrugerne.

»Det bliver kun tydeligere hvilke produkter, der har den bedste dyrevelfærd,« mener ministeren.

Esben Lunde Larsen oplyser, at Fødevarestyrelsen onsdag har indbudt involverede aktører til et hastemøde om mærket. Ministeren håber derefter, at »flest mulige – og helst alle – kan bakke op om mærket og dets intention, selvom det er frivilligt.«
 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.