Erhverv

Nyt chok til landmændene: Arla sænker mælkeprisen til historisk lavpunkt

Mælkeafregningen til de danske landmænd styrtdykker. Arla varsler endnu et fald, som ryster sektoren og ventes at udløse endnu flere konkurser.

Artiklens øverste billede

Krisen i dansk landbrug forværres nu yderligere. Mejerigiganten Arla har netop meddelt, at mælkeafregningen til landmændene fra 1. maj sænkes med yderligere 7,5 øre til 196,1 øre pr. liter.

Mælkeafregningen når dermed ned på det laveste niveau siden sommeren 2009, da finanskrisen rasede på sit højeste. Tilmed advarer Arla om, at yderlige reduktioner af mælkeafregningen kan blive nødvendigt.

For mælkeproducenterne er der tale om en katastrofal udvikling, da mange i forvejen står helt ude på kanten af den økonomiske afgrund efter en stribe kriseår, som har drænet bedrifterne for alle økonomiske reserver.

Allerede inden den seneste bølge af prisfald kørte 85 pct. af de danske mælkebedrifter med underskud, og antallet af konkurser blandt Arlas ejere blev mere end fordoblet i 2015. De aktuelle prisfald på mælk ventes at forstærke den udvikling.

»De fortsatte fald i mælkeprisen vil formentlig få antallet af konkurser på mælkebedrifter til at stige yderligere. Den seneste tid har vi set en tendens til, at det stadig hyppigere er landmændene selv, der siger stop og vælger konkursen, fordi de erkender, at deres situation er fuldstændig udsigtsløs,« siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef på landbrugets rådgivningscenter, Seges.

Mælkeproducenterne har de seneste mange år været presset af usædvanligt lave mælkepriser. Siden finanskrisen begyndte, har mælkepriserne kun været på et fornuftigt niveau i 2013 og begyndelsen af 2014.

Tilmed er der - ifølge Klaus Kaiser - på kort sigt ingen udsigt til, at mælkepriserne stiger, da markederne netop nu er præget af voldsom overforsyning.

»Situationen for mælkeproducenterne er mere alvorlig nu end i 2009, da priserne senest var helt i bund. Det skyldes tre forhold. Mange landmænd har de seneste år ikke haft råd til at investere i deres bedrifter, som derfor gradvist er blevet nedslidt. Samtidig har en kombination af løbende underskud og faldende ejendomspriser medført, at landmændenes gæld er steget, og egenkapitalen er faldet. Mange er derfor mere sårbare nu end i 2009. Endelig er mælkekvoterne ophævet, og den ekstra mælkeproduktion udskyder tidspunktet for prisstigninger,« påpeger Klaus Kaiser.

I Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter betegner formand Kjartan Poulsen de fortsatte fald i mælkeafregningen som en katastrofe for erhvervet.

»Situationen i vores sektor er nu den alvorligste i nyere tid og helt klart værre end i 2009, da finanskrisen kulminerede. I 2009 havde mange landmænd stadig økonomiske reserver. Ejendomspriserne var højere, og troen på fremtiden var større. Nu er alle økonomiske reserver opbrugt, og det er alene bankerne, der afgør, hvor meget længere den enkelte landmand får lov at fortsætte,« siger Kjartan Poulsen.

Arlas koncernfinansdirektør Natalie Knight siger:

»Markederne er præget af voldsom ubalance mellem udbud og efterspørgsel, og der er på kort sigt ingen tegn på bedring. Tværtimod er der en risiko for, at det bliver endnu værre, da produktionen af mælk fortsat vokser voldsomt i en række EU-lande, og lagrene er ost er meget store.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.