Erhverv

Milliardprojekt kan nu realiseres

Aarhus Ø: Bjarke Ingels’ og Gehl Architects’ streger til milliardprojektet AARhus er nu på vej til at blive realiseret. De eftertragtede boliger, restauranter og aktivitetshuse vil skabe liv i bydelen, lyder forventningerne.

Artiklens øverste billede
Bl.a. Bjarke Ingels (BIG) og Gehl Architects står bag Projekt AARhus, der med sine 250 lejligheder, aktivitetshuse, teater og restauranter skal skabe mere liv i Aarhus Ø. Det første spadestik er netop taget, og det 27.000 kvm store byggeri på Ø4 forventes at stå færdigt i slutningen af 2018.

Milliarden til at opføre prestigebyggeriet er på plads, og mange af lejlighederne er allerede solgt.

Mens flere af de storstilede projekter i Aarhus Ø har været ramt af forsinkelser pga. økonomiske problemer, går det spektakulære AARhus-projekt helt efter planen. Og det første spadestik er netop taget.

Det fortæller byudvikler Rune Kilden, der sammen med bl.a. Bjarke Ingels (BIG) og Gehl Architects skal opføre det 27.000 kvm store byggeri, som ventes at stå færdigt i slutningen af 2018 på Ø4.

»Det her er en kæmpe milepæl for os. Og det er enormt tilfredsstillende at lave et projekt med så høje ambitioner og nogle af verdens dygtigste arkitekter,« siger Rune Kilden.

AARhus-projektet består af en bygning formet som to AA’er, der på sit højeste er 65 meter, men som trapper ned for at sikre, at alle 250 lejligheder får mest mulig sol og havudsigt fra terrasser og taghaver. Ved siden af lejlighederne kommer et teater, hvor Teatret Gruppe 38 flytter ind. Langs vandet, bassin 7, kommer der til at ligge såkaldte aktivitetshuse til små værksteder, gallerier og showrooms, ligesom der skal være restauranter med havkig. Bl.a. Nykredit er med til at finansiere de ca. 1. mia. kr., som AARhus-projektet koster, oplyser Rune Kilden, der vurderer, at denne anlægssum placerer det blandt landets største ikke etapeopdelte projekter. Han kalder AARhus »enormt vigtigt« for byen og ikke mindst Aarhus Ø, hvor der er blevet efterlyst liv.

»Med udsigtstårnet og havnebadet, som Sallingfondene donerer, og med det vi laver nu, må man som borger i byen sidde og klappe i sine hænder. Det kommer til at skabe det byliv, der mangler, og som enhver bydel drømmer om,« siger han.

Arkitektur i verdensklasse

Bente Lykke Sørensen, chef for Bolig og Projektudvikling i Aarhus Kommune, er helt enig i, at AARhus vil tiltrække flere til Aarhus Ø. Hun understreger, at det var formålet med, at kommunen udvalgte Ingels, Gehl og co. til at gentænke hele området omkring bassin 7 og Ø4. Disse arealer har gruppen lavet en udviklingsplan for og forpligtet sig til at opføre 3.000 kvm bylivsaktivitet på mod at få lov til at bygge 20.000 kvm bolig eller erhverv. Og planerne har ikke skuffet kommunen.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) fremhæver også, at projektet er udviklet af verdensstjerner:

»Det er et enormt flot projekt, der er med til at sætte et tårnhøjt arkitektonisk ambitionsniveau for den videre udvikling af de bynære havnearealer. Det kommer til at have en ikoneffekt, som vi kender det fra Isbjerget og Lighthouse-byggeriet. Der bliver skabt gode, attraktive boliger og en hel masse for borgerne i Aarhus i form af rekreative arealer med havnebad og forskellige offentlige formål,« siger han.

54 lejligheder er solgt

Også mange aarhusianere ser store muligheder i AARhus, og lejlighederne går som varme hveder. Johan Nairn, indehaver af Nybolig Bruuns Bro og Aarhus City, har allerede solgt 54 lejligheder, selv om der endnu ikke har været annonceret for dem.

»Det er meget usædvanligt, og efterspørgslen er meget overvældende,« siger han og beskriver, hvad der gør lejlighederne så interessante:

»Det er jo en unik cocktail med den bedste grund, hvor man får Danmarks dygtigste arkitekt til at tegne huset og en landskabsarkitekt til at lave arealerne omkring husene for at give en rigtig bystemning. Der kommer byliv med caféer og restauranter, et teater, små badehuse og ikke mindst et havnebad.«

Køberne er typisk husejere, som egentlig ikke havde flytteplaner, men har fået nys om projektet og har slået til, fortæller Johan Nairn.

Lejlighederne varierer i størrelse – fra 57 til 270 kvm – og koster fra 2,2-25 mio. kr. Ifølge ejendomsmægleren er der nu solgt lejligheder for knap 400 mio. kr.

Rune Kilden oplever også en stor interesse for restauranterne og aktivitetshusene. Byudvikleren er således ved at finde ud af, hvilke restauratører, der skal rykke ind i de første restauranter, som forventes at stå klar i sommeren 2017, hvor også havnebadet åbnes.

Og ca. seks af de 60 aktivitetshuse er solgt til firmaer inden for tøj-, design- og reklamebranchen, som bl.a. vil bruge de små huse som showroom og til minikonferencer.

Ø4’s øvrige byggefelter til erhverv og bolig kommer i udbud i løbet af efteråret, og de ventes at stå færdigopført i efteråret 2018, hvor også nøglerne kan udleveres til beboerne i AARhus.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.