Erhverv

Ny økonomisk katastrofe truer dansk landbrug

De danske slagterier risikerer nu at miste et af deres største og mest lukrative eksportmarkeder. Sker det, vil tusindvis af danske landmænd blive hårdt ramt økonomisk, og landbrugskrisen vil blive forværret.

Artiklens øverste billede
De danske slagterier frygter nu at miste endnu et af deres største og mest værdifulde eksportmarkeder.

Der er fare for, at de kriseramte danske landmænd bliver ramt af endnu en økonomisk nedtur af de helt store.

Med Ruslands boykot har landbruget og fødevareindustrien allerede for to år siden mistet et af sine største eksportmarkeder. Nu breder frygten sig for, at de danske slagterier er på nippet til at miste et endnu større og endnu mere værdifuldt marked: Det japanske.

Hvis slagterierne mister milliardeksporten af svinekød til Japan, vil konsekvensen blive en endnu lavere svinekødsafregning til de danske landmænd, som i forvejen er i knæ efter en årelang krise.

Frygten for at miste det japanske marked skyldes, at Japan i efteråret 2015 indgik en frihandelsaftale med USA, mens forhandlingerne om en tilsvarende aftale mellem Japan og EU fortsat snegler sig fremad.

Den 16. forhandlingsrunde mellem EU og Japan er netop afsluttet, og der er stadig ingen aftale klar til underskrift. En 17. forhandlingsrunde er nu programsat til september 2016, og et planlagt topmøde mellem lederne fra EU og Japan er udskudt på ubestemt tid.

Imens er USA og Japan i fuld gang med at finpudse detaljerne i den frihandelsaftale, som blev vedtaget for et halvt år siden - en aftale, som vil slå dørene til det japanske marked op på vid gab for de amerikanske fødevarevirksomheder.

Aftalen udgør en tidsindstillet bombe under hele den danske slagterisektor, og de tusindvis af danske landmænd, der er økonomisk afhængige af slagteriernes eksport til Japan.

»Hvis EU ikke i en fart får forhandlet en aftale på plads, der minder om den amerikanske, så ryger vi simpelthen ud af Japan. Det er meget alvorligt, for Japan er et af vores største og mest lønsomme markeder,« advarer Jais Valeur, adm. direktør for slagterigiganten Danish Crown.

Det japanske marked for svinekød har hidtil været beskyttet af meget høje toldsatser. De lande - anført af USA - der fremover får stort set toldfri adgang til Japan, vil derfor få en kæmpemæssig konkurrencefordel.

»Hvis vi fortsat skal betale den høje told, vil de amerikanske selskaber få en så stor konkurrencefordel, at de kan overtage vores nuværende marked i Japan. Det nytter ikke, hvis EU om nogle år får forhandlet en frihandelsaftale på plads. Til den tid har de amerikanske slagteriselskaber sat sig så tungt på det japanske marked, at vi næppe kan vippe dem af pinden,« vurderer Jais Valeur.

Frihandelsforhandlingerne vedrører naturligvis mange typer af produkter, men det er i særklasse på svinekødseksporten, at Danmark har mest i klemme. Den danske svinekødseksport til Japan har en værdi af omkring 3,4 mia. kr. og tegner sig dermed for omkring 28 pct. af den samlede danske vareeksport til Japan. Danmark er verdens tredjestørste eksportør af svinekød til Japan - kun overgået af USA og Canada.

Knud Buhl, der er direktør for Danske Slagteriers kontor i Bruxelles, følger forhandlingerne tæt og lægger ikke skjul på, hvor meget, der står på spil:

»Hvis forhandlingerne mellem EU og Japan kører skævt eller bliver forsinket, er der en helt reel risiko for, at Danmark mister sin milliardeksport af svinekød til Japan. Forhandlingerne foregår nu i et kapløb med tiden, da Japan allerede har indgået en frihandelsaftale med en række andre lande - herunder USA. Med mindre EU meget hurtigt indgår en lignende aftale, vil amerikanerne simpelthen overtage markedet,« vurderer Knud Buhl.

I Dansk Erhverv betegnes det som skuffende, at der ikke er mere fremdrift i forhandlingerne mellem EU og Japan.

»De politiske ledere har ved adskillige topmøder udtrykt håb om, at en succesfuld afslutning på forhandlingerne var lige om hjørnet, men hver gang er tidsplanen skredet,« påpeger chefkonsulent Michael Bremerskov Jensen fra Dansk Erhverv.

Forhandlingsforløbet har foreløbig varet over tre år, og den 16. runde af møder har netop været afviklet i Tokyo.

»På EU-siden af forhandlingsbordet er der efterhånden ret stor skepsis omkring Japans vilje til at komme med de nødvendige indrømmelser. Danmark har et akut problem i forhandlingerne, fordi japanerne fortsætter med at stå stejlt på en høj japansk importtold på svinekød fra EU. Jeg forstår derfor godt, at de danske slagterier frygter at miste markedsandele til konkurrenterne fra USA, som i kraft af deres nye frihandelsaftale med Japan har udsigt til markant bedre markedsadgang,« siger Michael Bremerskov Jensen.

Hvis EU ikke i en fart får forhandlet en aftale på plads, der minder om den amerikanske, så ryger vi simpelthen ud af Japan. Det er meget alvorligt.

Jais Valeur, adm. direktør for Danish Crown

Han tilføjer, at EU generelt lægger et meget højt ambitionsniveau i frihandelsforhandlingerne, som udvides til at omfatte en række andre emner end blot toldsatser. Det er med til at gøre forhandlingerne teknisk komplicerede og langstrakte.

Flere iagttagere understreger dog, at det endnu er muligt at redde den danske svinekødseksport til Japan. Det forudsætter imidlertid, at alle brikker i forhandlingsspillet mellem EU og Japan falder på plads i løbet af få måneder, så en frihandelsaftale kan underskrives i efteråret. Sker det, kan aftalen nå at blive ratificeret og træde i kraft i foråret 2018 samtidig med aftalen mellem Japan, USA og en række andre stillehavsnationer.

I DI understreger seniorchefkonsulent Peter Bay Kirkegaard, at situationen er særdeles alvorlig:

»Danmarks milliardeksport af svinekød til Japan bliver udraderet, hvis det ikke lykkes EU at indgå en aftale med Japan. Så grelt er det. Det er helt afgørende, at aftalen falder på plads i år, ellers bliver det i praksis meget vanskeligt at sikre de danske virksomheder toldfri adgang samtidig med de amerikanske konkurrenter. Hvis de amerikanske selskaber får et forspring, kan de nå at erobre markedet, og det kan blive vanskeligt at vinde det tabte tilbage,« vurderer Peter Bay Kirkegaard.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.