Mælkeprisen styrtdykker til historisk lavpunkt
Arla sænker igen mælkeafregningen. Mere end halvdelen af landmændene kan kun komme gennem sommeren ved at låne endnu flere penge.
Mælkepriserne er i frit fald, og er nu brudt gennem bunden fra den dybe krise i 2009. Arla har netop meddelt, at mælkeafregningen til landmændene fra næste uge sænkes til 1,86 kr. pr. liter.
»Det korte svar, er, at der ikke er en eneste dansk landmand, der kan fremstille en liter mælk til den pris. Dog kan jeg naturligvis ikke helt udelukke, at der rundt om i landet er et par enkelte, som kan lave mælk så billigt,« siger chefkonsulent Susanne Clausen fra landbrugets rådgivningscenter, Seges.
De seneste måneders overraskende voldsomme prisfald på mælk efterlader landmændene i en dybt kritisk situation. Mælkeproducenterne har nu været i mere eller mindre permanent krise siden 2009, og på en stor del af bedrifterne er alle økonomiske reserver brugt op.
»Landmændene forsøger at klare sig gennem den vanskelige periode ved at udskyde alle de investeringer, der kan udskydes. Selv med et noget nært totalt investeringsstop vil mere end halvdelen af landmændene dog alligevel være afhængige af at få tilført ekstra likviditet fra banken for at klare sig gennem en periode med så lave mælkepriser, som vi ser nu. Og de svageste bedrifter er selvsagt afhængige af at få tilført rigtig meget likviditet,« vurderer Susanne Clausen.
Seges har netop offentliggjort prognoser, som viser, at de store konventionelle mælkebedrifter med 300 - 400 køer i år har kurs mod gennemsnitlige driftsunderskud på 1,4 mio. kr. Driftsunderskuddet er opgjort før, der er trukket løn ud til ejeren. Dybden af mælkeproducenternes krise understreges af, at selv den stærkeste tredjedel af de store bedrifter i år ventes at få underskud. Det er helt usædvanligt.
»Det set virkelig sort ud, og det er ikke givet, at vi har set bunden endnu. Der er lige nu et helt ekstremt pres på kassekreditterne ude på bedrifterne, fordi mælkepriserne rammer et historisk lavpunkt her i forårsmånederne, hvor trækket på likviditeten i forvejen er størst, da markerne skal tilsås,« påpeger Kjartan Poulsen, formand i Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter.
Kjartan Poulsen har gennem flere år advaret om, at ophævelsen af EU's mælkekvoter 1. april 2015, ville få produktionen til at stige så meget, at priserne ville falde under 2 kr. pr. liter. Forstærket af Ruslands boykot og en opbremsning i Kinas import har prisfaldene vist sig at blive akkurat så dramatiske som forudset af Kjartan Poulsen.
»Politikerne vil ikke for alvor gribe ind, så det vi er vidne til er, at markedskræfterne gør arbejdet på den brutale måde. Priserne fortsætter ganske enkelt nedad, indtil de når en punkt, hvor økonomien bryder helt sammen på så mange landbrug, at produktionen begynder at falde. Jeg kan godt være bekymret for, hvor den proces vil efterlade dansk mælkeproduktion, da vi er de mest gældsatte i EU,« siger Kjartan Poulsen.
Arla begrunder dagens prisfald på mælk med, at »markedet fortsat er påvirket af den globale ubalance mellem udbud og efterspørgsel.« Samtidig er lagrene af industriprodukter meget store, og den ekstreme konkurrencesituation fortsætter med at lægge negativt pres på globale priser, oplyser Arla.