Erhverv

Havmølle-branche forventer medvind efter nordsø-aftale

Både rederier og energiselskaberne forudser store gevinster ved nordsø-aftale.

Aftalen mellem nordsø-landene og EU om et indre marked for energi skabt af havvindmøller bliver modtaget med jubel hos både de danske rederier og energiselskaber.

- I hele værdikæden fra dem, der er investerer i vindmøller til dem, der leverer og servicerer havvindmøller, er vi så at sige verdensmestre i havvindmøller, fordi vi har øvet os i mange år, siger Anders Stouge, der er vicedirektør i Dansk Energi.

- Derfor kan det kun dryppe af på Danmark, når landene rundt om Nordsøen koncentrerer sig om at lave det her initiativ. Der er noget at glæde sig til.

Både han og direktør i Danmarks Rederiforening Jakob Ullegård bygger deres store forventninger på de hidtidige erfaringer.

- I Danmarks Rederiforening har vi det rederi, der har sat flest havvindmøller op. Vi har et rigtig godt afsæt for at tage nye markedsdele, siger Jakob Ullegård.

Begge glæder de sig over, at reglerne på tværs af landene nu standardiseres, samt at det nu bliver muligt, at eksempelvis andre lande kan lave projekter i dansk farvand. Det kan nemlig lokke ordrer på vedligeholdelse og anden service til Danmark.

Den nye aftale kan dog ikke erstatte statslige investeringer. Under de nuværende forhandlinger om afskaffelsen af PSO-afgiften har regeringen blandt andet foreslået, at der skal skrues ned for investeringerne i havvindmølleparker.

Og der er stadig brug for statslige investeringer fra Danmark eller fra anden side for at sænke prisen på elektricitet fra havvindmøller, mener Jakob Ullegård fra Danmarks Rederiforening

- Du får ingen havvindmøller op uden statslige investeringer. Det handler om, at havvind i dag endnu ikke er lige så konkurrencedygtig som vind på land, siger han.

- Det gælder alle nye teknologier, at desto mere vi får op, desto flere erfaringer får vi, desto billigere bliver det.

/ritzau/

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.